Peste 100.000 de elevi din tot județul au început, astăzi, școala.

Cei mici și cei mari

Piciul o zbughește pe poarta școlii. Se oprește brusc, se întoarce și smulge coșulețul cu flori din mâinile mamei. Tovarășul său nu stă pe gânduri și-l imită. Din fericire, buchetul cu flori rezistă. „Stați ușor, nu alergați, să nu dați peste cineva”, le strigă părinții. Cei doi elevi ai Școlii nr. 19 „Alexandru Ioan Cuza” nu se opresc însă din alergat.

„Suntem mari acum. În clasa I”, aruncă peste umăr unul dintre ei. Mamele pufnesc în râs: „Da, da, foarte mari. Anul trecut, când începeau «pregătitoarea» nu spuneau nici pâs, așa mari le erau emoțiile”. Emoții sunt și acum. Și nu doar pentru noii elevi din clasele pregătitoare. Cei de-a cincea, de exemplu, așteaptă cu nerăbdare să-și cunoască noii profesori. Iar ăi dintr-a șasea își dau ghionturi: „În sfârșit, învățăm și noi după-amiază. Marfă”. O bunică aranjează cu atenție codițele nepoatei. Puștoaica își întinde gâtul să vadă mai bine: „Cine vorbește la microfon?”.

Bunica ridică din umeri. Îi vine în ajutor tatăl: „Este doamna director Doinița Sârbu”. Doamna director le urează elevilor bun venit și succes în noul an școlar. La fel procedează și inspectorul școlar general adjunct, doamna Ana-Maria Egarmin. Fetița cu codițe își trage tatăl de mână: „Va vorbi și doamna învățătoare?”.

Tatăl zâmbește: „Nu, doamna vă va vorbi doar vouă. O va face când vă va prezenta clasa în care veți învăță până când veți intra în clasa a V-a”. Alături, un alt „boboc” de pregătitoare ține strâns rochia mamei: „Vii să mă iei, da? Nu cumva să uiți”. Ca peste un an va fi și el mare și o va zbughi pe poarta școlii, smulgând florile din mâna mamei.

La Colegiul Național “Vasile Alecsandri” a fost prezent și primarul Bacăului, Cosmin Necula.

Aici a fost inaugurat un nou laborator de informatică, finanțat de municipalitate:

Colegiul Național de Arte început noul an școlar cu un spectacol la Teatrul de Vară. La final, pe scenă au urcat elevii de la clasa zero și au fost prezentați profesorii unității de învățământ.


,,Deschide-ti inima! este motto-ul adresat intregii comunitati bacauane de catre toate cadrele didactice de la Scoala Gimnaziala ,,Ion Creanga Bacau. Cu mic, cu mare, plini de emotie constructiva, elevii si parintii au pasit pragul scolii in clase foarte frumoase, decorate de mainile dibace ale doamnelor invatatoare, cu increderea intr-un Nou An Scolar plin cu bucurie şi realizări cat mai frumoase care sa le deschida in primul rand inima tuturor. (Va invitam cu inima deschisa sa ne cunoasteti si sa va minunati! Responsabil cu Imaginea Scolii Gimnaziale ,,Ion Creanga, prof. Irina Rusu

Început de an școlar la Târgu Ocna, la Școala Gimnazială nr. 2

10 septembrie, la ora 10! – acesta a fost mesajul conducerii Școlii Gimnaziale nr. 2 Târgu Ocna adresat elevilor pentru prezența la deschiderea noului an școlar 2017 – 2018. Fiind timp destul de dimineață pentru a fi prezenți la acest eveniment părinții au fost sfătuiți ca pe drumul spre școală să discute cu copiii lor despre pasiunile pe care aceștia le au și despre ce își doresc în noul an școlar. Bucuria revederii colegilor de școală, a reîntâlnirii cu cadrele didactice a fost trăită din plin de către elevi. Emoțiile începutului de an școlar au fost trăite alături de elevi și de către autoritățile orașului Târgu Ocna, de preoții care au dat binecuvântare la acest nou început de drum precum și de reprezentanții Poliției și Jandarmeriei.

Prof. Maria Bogdan, director al Școlii Gimnaziale nr. 2 Târgu Ocna a deschis festivitatea și a menționat ;”Ne dorim ca acest nou an școlar să fie la fel de fructuos ca cel pe care l-am lăsat în urmă!” Cuvinte de apreciere la adresa acestei școli a avut și Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna, ce a urat colectivului de cadre didactice ”mult succes în activitatea pe care o desfășoară, pentru că Școala nr. 2 a avut și are rezultate deosebite la învățătură”.

Este demn de remarcat faptul că la festivitatea organizată la Școala Gimnazială nr. 2 Târgu Ocna reprezentanții Poliției și Jandarmeriei din localitate au adresat elevilor dorința ca aceștia ”să aibă un an școlar cât mai sigur deoarece se va acționa pentru prevenirea fenomenelor infracționale în unitățile de învățământ”. Părinților elevilor le-a fost transmis mesajul ca ”să îndrume copiii să nu poarte asupra lor tablete și telefoane dintre cele mai moderne”. În larma specifică bucuriei începerii unui nou an școlar a fost prezentat întregul colectiv de cadre didactice ale școlii iar elevii au fost conduși în sălile de curs, unde i-au așteptat manualele școlare. Menționăm că Școala Gimnazială nr. 2 Târgu Ocna este o instituție școlară cu personalitate juridică ancorată în procesul reformei din învățământ, ea având ca structuri în orașul – stațiune de la poalele Măgurii încă o școală gimnazială (nr. 3) și câteva grădinițe.

A sunat clopoțelul și la Școlile Sanitare Postliceale „Sanity”

Cursurile anului de învățământ 2018 – 2019 au fost deschise oficial duminică după-amiază, 9 septembrie, și pentru cea de a șasea serie de asistenți medicali ai Școlilor sanitare postliceale „Sanity” din Bacău și Comănești și „Ana Aslan” (în curând tot Sanity) din Onești. Au fost prezenți la eveniment, alături de profesori, părinți și elevi, Ilie Bîrzu, din partea Consiliului Local Bacău, inspectori ai Inspectoratului Școlar Județean, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, Mădălin Pârâianu, Aura Crețu, managerul general al Serviciului Județean de Ambulanță, Gabriel Măgureanu, coordonatorul Centrului de voluntariat ale Fundației de Sprijin Comunitar Bacău și membri ai cluburilor Lions din Bacău.

Festivitatea, deschisă de președinta Asociației pentru Promovarea Învățământului European Bacău, prof. univ. dr. Lăcrămioara Mocanu, a început pe ritmurile imnului școlii, interpretat în premieră la un astfel de eveniment chiar de elevi.

Școlile Sanity sunt acreditate de Ministerul Educației Naționale și pregătesc asistenți medicali generaliști, de farmacie, de balneofiziokinetoterapie și de recuperare medicală.

„Elevii noștri – a spus Adina Albu, directoarea Școlii Sanity Bacău – s-au remarcat și anul trecut prin activitățile de voluntariat, dar și la olimpiadele și concursurile școlare și prin rezultatele la examenele de competențe. O apreciere specială fac și pentru cadrele noastre didactice, care peste 90 la sută sunt specialiști, dar care fac mereu eforturi de a se perfecționa să fie foarte buni pedagogi”.
Cu acest prilej au fost acordate diplome de merit unor profesori și elevi, dar și voluntarilor „Sanity”, care vor fi, peste două luni, și membri ai organizației de tineret a Lions Club Sanity Bacău. Tot cu acest prilej, Romel Guțu, trezorierul Districtului 124 România al Lions Clubs International, președintele Comisiei pentru diabet a Districtului 124 și membru al Lions Club Moldova Bacău, a înmânat, pentru noul an școlar, din partea mișcării Lions o bursă de studii unei eleve a Școlii Sanity din Bacău, pentru merite deosebite. La fel, Gabriel Măgureanu a anunțat cele șase burse acordate de FSC celor mai implicați voluntari din rândul elevilor Sanity, iar Lăcrămioara Mocanu bursele acordate de școală, care ajung la 70.000 de lei în total.

„Vrem să promovăm brandul Sanity chiar la nivel național. La acest moment avem înregistrarea lui la OSIM, iar din această săptămână și școala noastră din Onești va purta acest nume. Avem peste 430 de absolvenți, iar 99,90 la sută dintre ei lucrează în domeniul sanitar. Dar elevii noștri primesc oferte de muncă încă de pe băncile școlii. Și avem absolvenți care lucrează și în Germania, în Belgia și în Marea Britanie. Însă avem și elevi din alte județe ale Moldovei. Suntem o școală aflată pe primele locuri în domeniu, ceea ce ne responsabilizează și vrem să mergem din ce în ce mai mult pe calitate.”
Prof. univ. dr. Lăcrămioara Mocanu

Anunțuri publicitare

Alte articole