8 mai 2024
ActualitateA început recensământul populației și locuințelor

A început recensământul populației și locuințelor

În perioada 14 martie – 15 mai, băcăuanii pot să participe la prima etapă a recensământului polulației și locuințelor. Anul, acesta, este posibilă, în premieră, autorecenzarea, direct, pe platforma dedicată acestei acțiuni. În a doua etapă a recensământului – 16 mai – 17 iulie – vor fi chestionați de către un recenzor toți cei care nu au avut acces la internet sau nu care nu dețin un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

Amânat un an, din cauza pandemiei de Covid, în această săptămână, a debutat recensământul populației și locuințelor. Astfel, timp de două luni – de pe 14 martie și până pe 15 mai – se va derula prima etapă a catagrafierei generale în care băcăuanii vor putea să-și completeze singuri, pe internet, formularul oficial. De altfel aceasta este noutatea absolută din prezenta ediție a recensământului, numărarea populației și a locuințelor fiind 100% informatizată. Mai mult, locuitorii o vor putea răspunde singuri la întrebări, din fața calculatoarelor sau de pe orice dispozitiv electronic mai avansat (telefon mobil de tip smartphone, tabletă sau laptop). Se poate autorecenza orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni). Cei care au nevoie de asistență pot apela la recenzori. De altfel, a doua etapă va fi în intervalul 16 mai – 17 iulie, când vor fi chestionați de un recenzor cei care nu au acces la internet sau care nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări. Cert este că Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, www.recensamantromania.ro, care poate fi accesată online, de oricine posedă un calculator și o legătură sigură la internet. E drept, că în prima zi a acțiunii, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat, motiv pentru care autoritățile le sugerează celor care vor să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare https://autorecenzare.insse.ro  sau site-ul Institutului Naţional de Statistică https://insse.ro/cms/ro.

Cum se desfășoară autorecenzarea



Autorecenzarea este foarte simplă, completarea chestionarului putând să dureze între 10 și 20 de minute. Pentru aceasta, pe lângă cele amintite mai sus (calculator și internet), va mai fi nevoie și de o adresă de email valabilă. Astfel, pe site-ul www.recensamantromania.ro, cel interesat va completa, mai întâi, un formular de preînregistrare, pentru el însuși și pentru toți membrii gospodăriei, pe baza CNP-ului și a email-ului introduse, după care fiecare va primi chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice. Pasul următor este primirea unui link, pe email, atât de către persoana care a făcut pre-înregistrarea, cât și de fiecare dintre membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare). Acest link ce îi vor trimite la chestionarul individual de recensământ. Atenție!, fiecare membru al gospodăriei va primi propriul chestionar. Acesta este structurat pe mai multe secţiuni, pe lângă întrebările legate de studiile absolvite, ocupație, venituri etc., va fi și una privitoare la efectele pandemiei. Toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, iar pe măsură ce sunt completate răspunsurile la câte o secțiune, aceasta își va schimba culoarea, devenind verde. Dacă s-a completat un răspuns eronat, va apărea un mesaj în culoare roșie, care va semnala în ce constă eroarea. Ceea ce înseamnă că va trebui corectată greșeala, pentru a putea merge mai departe. După ce va fi completat chestionarul, se apasă butonul ,,Finalizare”, formularul urmând a fi transmis spre baza de date a recensământului.

Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

În cea de-a doua etapă a recensământului, respectiv 16 mai – 17 iulie, cei care nu au acces la internet sau care nu posedă un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări vor fi chestionați acasă de un recenzor. Refuzul recenzării sau furnizarea de informații false reprezentantului oficial (nu și autorecenzarea) se sancționează cu amenda, care poate ajunge la câteva mii de lei. Pe de altă parte, s-a stabilit că băcăuanii care-și vor face autorecenzia vor primi o zi liberă de la angajator. De reținut că autorecenzia poate fi făcută în orice zi din intervalul 14 martie – 15 mai. În plus, datele colectate în această acțiune nu vor fi făcute publice, fiind protejate de legislația în domeniul GDPR. De altfel, din momentul în care au fost trimise în baza de date, aceste informații vor fi criptate.

O singură cetățenie

Persoanele care deţin mai multe cetăţenii pot declara la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor o singură cetăţenie, iar dacă au codul numeric personal (CNP) din România, atunci prima cetăţenie afişată care poate fi declarată este cea română. Autoritățile spun că există norme legate de cetăţenie, nu se pot declara mai multe. Prima cetăţenie din România este cetăţenia română. Cei care au două sau mai multe cetăţenii, bulgară, australiană şi aşa mai departe, prima este cetăţenia din Uniunea Europeană, sunt nişte reguli. Şi după aceea sunt celelalte cetăţenii din afara UE, apoi apatrizii. Dar pe acest formular, în momentul în care am introdus codul numeric personal, apare cetăţenia română. În momentul în care ai un CNP din România, apare cetăţenia română. Să nu fie discuţii, fiindcă în judeţul Mureş sunt multe persoane cu dublă cetăţenie, aceasta este regula pentru acest recensământ.

Atenție la momentul de referință!

Momentul de referinţă este 1 decembrie 2021 ora 0,00. Se va intra cu autorecenzarea după această dată. Au trecut de la acel moment de referinţă câteva luni, tot ce se recenzează se referă la acel moment de referinţă. Acele persoane care au decedat după 1 decembrie ora 0,00 trebuie recenzate pentru că la acel moment erau în viaţă. Copiii născuţi după acea dată nu se recenzează şi nu intră în recenzare. Legat de clădiri, la fel, se iau cele care erau la data de referinţă (…) tot ceea ce s-a construit şi a devenit locuibil după decembrie nu intră în recenzare, decât acele locuinţe care existau (chiar dacă poate s-au dărâmat sau au ars). Se recenzează toţi cetăţenii români care au reşedinţa sau au avut reşedinţa obişnuită la data de 1 decembrie 2021 şi care erau prezenţi sau temporar absenţi (erau plecaţi din gospodăria respectivă pe o perioadă mai mică de 12). Se mai recenzează aici cetăţeni străini cu reşedinţa în România de mai mult de 12 luni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri