Alegeri noi, partide noi, nume vechi. De exemplu, Dacian Julien Cioloș. Nu a mai candidat, dar e cunoscut românilor din vremea în care era ministru, comisar european, apoi șeful unui guvern tehnocrat, apolitic. În urmă cu un an, a decis să facă politică, dar nu ca simplu activist, ci direct la vârf, iar pentru asta avea nevoie de propriul „vehicul”. L-a fabricat: Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS).

Nu i-a plăcut PNL, cică întârzie să se reformeze, nici USR, care nu e destul de serios. Adevărul e că, acolo, nu putea fi number one. Nici n-a apucat Cioloș să explice cum și împreună cu cine va salva România, că a și fost atacat. Din invidie, veți spune.

Istoricul Marius Oprea a descoperit că unul dintre fondatorii PLUS, care a înregistrat formațiunea la Tribunal, este același personaj care îl ancheta în 1988, când lucra pe șantierul arheologic Sarmisegetusa. Mă întreb dacă scandalul îi face bine sau rău lui Cioloș, care nu era un „anonim”, dar nici prea mare atenție nu primea în ultima vreme, cu sau fără partid. Nici prezența sa la proteste nu a provocat largi dezbateri. Prin urmare, cred că situația îi folosește chiar dacă nu a fost provocată de el. Așa ar trebui să înceapă orice campanie electorală, cu prezentarea biografiei candidatului, preferabil nu de către adversari. Cine este, la ce se pricepe, ce a făcut până acum. Acestea sunt certitudini pentru electorat, în timp ce programele din pliante sunt doar intenții.

Despre alții, mai vechi, cam știm cine sunt și ce au făcut: nici fapte, nici vorbe, „ciocul mic” înăuntru, scandal afară, huța-huța între programele de dreapta și cele de stânga etc. Oricum, alegerile pentru Parlamentul European vor fi mai importante pentru candidați, care își doresc cu ardoare să se plimbe pe coridoarele sediilor din Strasbourg și Bruxelles și să primească 20.000 de euro pe lună, decât pentru strategi, care doar se încălzesc.

Rezultatele vor arăta dacă Ponta poate rupe din voturile PSD, Tăriceanu și Cioloș din voturile PNL (partid care îl susține pe Iohannis la prezidențiale), cât contează USR și PMP.