Scandalul diplomelor fara acoperire legala eliberate de Universitatea aSpiru Haret” intra intr-o noua faza. Dupa ce zeci de licentiati au fost scosi afara de la examenul de titularizare, acum multi studenti parasesc institutia pentru a se transfera la alte universitati.

Multa agitatie, ieri, pe unul din holurile Casei de Cultura, acolo unde isi are sediul Centrul pentru Invatamant la Distanta aSpiru Haret” Bacau. Directorul centrului, Nicu Aur, a fost nevoit sa primeasca multe persoane care intrebau, nedumerite, ce se va intampla cu diploma lor. Alti tineri sau mai putin tineri, care urmeaza in acest moment una din cele 19 specializari ale centrului de la Bacau, nu stiau daca sa mai continue sau nu facultatile, din moment ce diplomele lor nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. aNu stim ce vom face cu diplomele noastre, daca mai sunt bune la ceva sau nu, ne spune o femeie intre doua varste. aAm venit acum cu prietena mea, care si ea a urmat Facultatea de management financiar-contabil, si doream sa ne interesam ce viitor avem. Si cand ma gandesc ca eram sa il aduc si pe fiul meu aici”, ofteaza absolventa. Un alt om mai in varsta era ingrijorat de situatia fiului sau, care terminase in acest an facultatea de Drept si Administratie Publica: aCred ca o sa mergem la alta facultate, sa dea ceva diferente si sa poata urma acolo”. Cei mai multi, insa, care veneau la Centrul ID Bacau erau studenti in curs, care incercau sa afle cate ceva. Insa pe panoul de la intrarea din hol nu se spunea absolut nimic despre faptul ca in acest moment centrul nu se afla in legalitate (alaturi de alte 43 de centre din tara). aChiar am dat 1.700 de lei de pomana. Nu stiu ce sa fac in continuare”, zice nemultumita Andreea T. La una din cele trei mese din hol, doi tineri completeaza fisele pentru retragerea actelor de la secretariatul institutiei: aNe gandeam sa fim studenti aici, dar acum nu se mai pune problema. Mai bine la stat. Dai un ban, dar esti sigur”.

Peste drum la Universitatea aG. Bacovia”

Unii dintre studentii de la “Spiru Haret” au insa o atitudine mai curajoasa si vor sa paraseasca aambarcatiunea care ia apa de la aSpiru Hareta”, cum ne-a spus Mircea S., student. Majoritatea dintre ei s-au dus la Universitatea aGeorge Bacovia”, sperand sa fie primiti fara probleme. Lucrurile nu sunt deloc simple, insa. aE un exod neplacut pentru noi. Toti acesti tineri creeaza o aglomerare pe care nu o agreem. Noi am selectat oameni care cunosc anumite rigori, ori nu putem spune acelasi lucru despre cei de la aSpiru Hareta. Aparent e un lucru bun pentru universitatea noastra, dar cei de la aHareta creeaza dezordine la noi”, spune prorectorul de la aGeorge Bacovia”, prof. Dumitru Bontas, care precizeaza ca transferul nici nu e posibil in acest moment, ci doar dupa sesiunea din toamna.
[ad#stire] Oricum, Senatul Universitatii aG. Bacovia” va da un raspuns studentilor disperati de la aSpiru Haret” in aceasta vara. Centrul pentru Invatamant la Distanta aSpiru Haret” Bacau a luat fiinta in iulie 2003, fiind primul centru de acest profil din Moldova. Pana acum au absolvit in Bacau circa 1.600 de studenti, in anul de invatamant recent incheiat fiind cei mai multi absolventi, 800. Majoritatea dintre ei, aproximativ 40%, lucreaza in invatamant, restul activand in domenii diverse – politie, societati particulare, justitie. Taxa pentru un an de studiu la aSpiru Haret” este de 1.080 lei, la care se adauga cumpararea de material didactic.

Gabriel Pop

Alte articole