20 aprilie 2024
Top StoryA început Bac-ul de toamnă

A început Bac-ul de toamnă

106 absenți și 5 eliminați la prima probă scrisă a examenului maturității, sesiunea a doua

Aproape 1.100 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2018, care a început luni cu probele scrise.

Prima dintre acestea este cea de Limba și literatura română, cu 462 de candidați înscriși, pentru că nu toți dau examenul la toate probele.



Inspectoratul Școlar Județean Bacău a stabilit patru centre de examen pentru aceste probe: două în Bacău – la Colegiul „Grigore Antipa” și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, unul în Onești – la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și unul în Moinești – la Liceul Teoretic „Spiru Haret”. Pe 22 august este proba scrisă obligatorie a profilului, iar pe 23 august, proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

De pe 24 august încep evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 29 și 30 august este evaluarea competenţelor digitale, iar pe 30 și 31 august 2017, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Primele rezultate vor fi afișate pe 1 septembrie. La această sesiune participă, în primul rând, candidații care nu au promovat examenul în ultima sesiune, cea din lunile iunie-iulie, dar și cei din anii anteriori, alături de absolvenții de liceu care și-au luat corigențele. Din evidențele Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău s-au înscris în total 1.064 de candidați: 700 sunt din promoția curentă (30 corigenți sau înscriși pentru prima dată și 670 reînscriși), iar restul de 364 din promoțiile anterioare.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice si digitale, susținerea tuturor probele scrise și nota 5 (cinci) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (șase) cel puţin, la probele scrise. Anul trecut, în Bac-ul de toamnă, au promovat 27,62% dintre candidați.

„La prima probă s-au înscris 462 de candidați, din totalul de 1.064, pentru că sunt candidați care au de susținut examenul doar la o probă sau două, dar sunt și care dau examenul la toate probele. La această primă probă, 106 au absentat, iar cinci au fost eliminați, pentru tentativă de fraudă. Așadar, au predat lucrările doar 356 de candidați.”
Prof. Oana Bărbuț, inspector școlar ISJ Bacău


Candidați la o nouă șansă

Emoții mari, ieri, la poarta Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, unul din centrele de examen. Primii candidați prezenți în sălile de examen au început să iasă după aproximativ două ore de la începerea probei scrise la Limba și literatura română. Pentru unii dintre ei proba s-a dovedit a fi ușoară pentru că au picat pe subiect, însă, pentru alții, testul a fost o surpriză neplăcută.

„Consider că proba la Română a fost mult mai ușoară decât cea de la sesiunea precedentă. Am avut de ales între operele scrise de George Bacovia și Lucian Blaga. Am optat pentru Plumb-ul lui Bacovia și sper să fi făcut alegerea potrivită. Am ajuns în Bac-ul de toamnă pentru că vreau să obțin o notă mai bună. Nu aspir la nota maximă, însă la un 7 tot sper! Mi-am făcut deja planuri de viitor și m-am înscris la o formă de învățământ postliceală cu profil sanitar. Sper să trec cu brio peste acest examen, ca să-mi pot urma visurile.”
Mădălina Pruteanu

„Eu sunt deja la a patra încercare pentru acest examen! Acum sunt bucuros că am nimerit un subiect pe care l-am învățat: poezia Plumb, de George Bacovia. Anul acesta sper să iau Bac-ul pentru că m-am pregătit îndelung. Le sunt recunoscător părinților mei pentru că m-au susținut în tot acest timp și m-au încurajat să-mi termin studiile liceale. Abia aștept să văd rezultatele finale și sper că în dreptul numelui meu va scrie admis. După încheierea acestui capitol vreau să deschid unul nou: să mă angajez, să-mi câștig proprii bani și să nu mai depind financiar de părinți!”
Rareș Cosmin Marcu

„Am sperat ca acum să nu mai nimeresc poezie, având în vedere că s-a dat un subiect asemănător la prima sesiune a examenului. Mizam mai curând pe nuvelă, basm sau roman. După ce voi susține joi și proba la biologie, voi trage linie și voi analiza ce șanse am să urmez mai departe o formă de învățământ. Îmi place munca de teren și mă gândeam să urmez o facultate de jurnalism. Sunt un om practic și îmi place să fiu activ.”
Diana M.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri