18 mai 2024
ActualitateA fost sau nu rectificare? Primăriile au primit bani pentru salarii și...

A fost sau nu rectificare? Primăriile au primit bani pentru salarii și indemnizații

Înainte de votarea moțiunii de cenzură, mulți analiști au făcut comentarii cu privire la rectificarea anunțată de Guvernul Dăncilă. Unii au acuzat că PSD vrea să-i mituiască pe primari, alții au prezis că după ce va trece moțiunea nu va mai avea loc nicio rectificare. Nicicum n-ar fi fost bine. Rectificarea – care nu e rectificare, susține ministrul Teodorovici, ci „alocare de fonduri” pentru funcționarea unităților administrativ-teritoriale (UAT) până la sfârșitul anului – a avut loc, dar nu i-a mulțumit pe toți.
În județul Bacău sunt 93 de UAT-uri (3 municipii, 5 orașe, 85 de comune), din care doar 43 au primit sume mai mari sau mai mici. Altor 50 nu le-a fost alocat niciun leu.

Cât au primit municipiile

Cei mai mulți bani a primit municipiul Bacău (29.258.000 de lei), apoi municipiile Onești (9.354.000) și Moinești (3.630.000). Tg. Ocna (3.200.000 de lei) e peste Buhuși (3.117.000) și Comănești (2.357.000). Orașele Slănic Moldova și Dărmănești nu apar în lista Ministerului de Finanțe, deci nu vor primi nimic.



Care e cea mai norocoasă comună!

Cea mai norocoasă dintre comună e Letea Veche, căreia i s-au repartizat 1.330.000 de lei. Urmează alte trei vârfuri, și anume Podu Turcului, cu 830.000 de lei, Săucești, cu 614.000, și Stănișești, cu 601.000 de lei. Majoritatea comunelor au între 100.000 și 400.000 de lei. Cu cele mai mici sume figurează Găiceana (20.000) și Poduri (23.000).

Chiar dacă sunt destinate să acopere doar cheltuielile de funcționare, nu și cele privitoare la cofinanțarea unor investiții, „sumele sunt prea mici”, susțin unii primari, în condițiile în care, de la 1 ianuarie, UAT-urilor le-a fost transferată sarcina de a achita indemnizațiile persoanelor cu dizabilități, suportate din bugetul național până în 2019. Speranța lor stă într-o viitoare rectificare, despre care au auzit că va fi aprobată în luna noiembrie. (Silvia Pătrășcanu)

Viorel Miron (PNL), primarul orașului Comănești:
„Nici pe departe nu ne ajung banii! Dacă nu ne obligau să plătim noi, din bugetul local, salariile asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap ne-am fi descurcat. E o povară prea mare pentru bugetul primăriei. Ca să ne ajungă ar fi trebuit să primim dublu.”

Cosmin David (ALDE), primarul comunei Secuieni:
„Orice ban care vine în comunitate este binevenit. Cum îl administrăm e problema noastră, a Primăriei și a Consiliului Local. Ne așteptam la mai mult, dar asta e situația. Noi ne conformăm. Alții nu au primit nimic.”

Constantin Rădulescu (PSD), primarul comunei Asău:
„Nu am primit bani la rectificarea asta, dar noi ne descurcăm cu plata salariilor. Eu sper să primesc bani pentru decontarea lucrărilor executate pe PNDL: extindere alimentare cu apă, canalizare, reabilitare dispensar și reabilitarea podului din punctul Soci.”

Bacăul a primit bani de la Guvern. Sunt mulți sau puțini?

Municipiul Bacău a primit aproape 30 de milioane de lei de la Guvern, după ce primarul Cosmin Necula solicitase 120 de milioane. Primarul Bacăului critică alocarea acestor fonduri, pe care le consideră insuficiente. Organizația județeană a PSD a emis un comunicat în care îl acuză de incoerență pe Cosmin Necula, sugerând că nu cunoaște fenomenul administrativ. Primarul Bacăului acuză guvernul că ar fi furat aproape 100 de milioane de lei în ultimii trei ani iar acum a anunțat returnarea a doar 29 de milioane.

Cosmin Necula a declarat pentru Deșteptarea că alocarea celor aproape 30 de milioane de lei este o reparație prea mică în raport cu necesitățile de 160 de milioane ale municipalității. În al doilea rând, spune primarul, pe termie Guvernul nu a alocat nimic Bacăului, fiind pentru prima oară în ultimii ani când se întâmplă așa ceva, orașul având nevoie de 40 de milioane de lei numai pentru încălzire. PSD spune, însă, că parlamentarii săi au făcut front comun și au obținut de la Guvern o alocare substanțială, de aproape 30 milioane lei și îi sugerează primarului Cosmin Necula să fie preocupat de modul în care vor fi cheltuiți acești bani, pentru ca nu cumva Municipiul Bacău să înregistreze excedent și la finalul acestui an.

„Guvernul Dăncilă a furat băcăuanilor aproape 100 de milioane de lei în ultimii trei ani, în cel mai josnic mod cu putință. Luni ne-au anunțat cu surle și trâmbițe că ne-au returnat DOAR 29 de milioane! Lipsesc 70 de milioane din banii noștri, pe care, în mod evident, doamna Dăncilă și ceilalți incompetenți nu au de gând să îi mai dea înapoi, așa cum este normal. De mai bine de un an, am început să cer public cei 100 de milioane de lei, bani pe care, atenție!, nu i-am vrut ca pomană de la Guvern! Acești bani sunt ai noștri, ai municipiului Bacău și voi continua să îi cer indiferent ce guvern este la București! Și încă un lucru important: banii ajung în bugetul primăriei doar după ce hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial. Deocamdată așteptăm…”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

„Aflat în campanie electorală pentru un nou mandat de parlamentar, primarul Bacăului a încurcat din nou etichetele și culorile, demonstrând lipsa de coerență și necunoașterea fenomenului administrativ. După ce a acuzat că Guvernul ar fi luat băcăuanilor 60 de milioane lei, iată că cele 60 de milioane sunt, potrivit numărătorii de la Primărie, 100 de milioane. Suma este, evident, scoasă din burtă, peste noapte din meschine rațiuni electorale. Ba 60 ‼, ba 100 ‼, dar ne întrebăm de ce n-ar fi 160 sau 200 de milioane, dacă tot e fără număr!? Ca și în cazul falimentului proiectului de la Insula de Agrement, când primarul nu recunoaștea datoria de 7,89 milioane lei către MDRAP, dar în cele din urmă a plătit-o, și de această dată edilul arată că e pe lângă subiect și că aruncă în stânga și în dreapta cu fumigene menite a justifica nerealizările Primăriei Bacău în mandatul său. Și nu sunt tocmai puține. În timp ce parlamentarii PSD Bacău au făcut front comun și au obținut de la Guvern pentru Municipiul Bacău o alocare substanțială, de aproape 30 milioane lei, primarul se ține de postări contradictorii. Îi sugerăm să fie preocupat de modul în care vor fi cheltuiți acești bani, pentru ca nu cumva Municipiul Bacău să înregistreze excedent și la finalul acestui an, ca în anii precedenți când – din cauza neimplementării investițiilor locale – Primăria a rămas cu bani la «ciorap», incapabilă să finalizeze vreun proiect. P.S. – Pentru că e mai mereu alături cu drumul, îi reamintim primarului de Bacău că Viorica Dăncilă a condus Guvernul României un pic peste un an și jumătate, nicidecum 3 ani cum eronat scrie primarul de Bacău, arătând că și în această privință e pe lângă subiect.”
comunicat PSD Bacău

„Ca urmare a rectificării bugetare aprobată în ședința de Guvern de luni, 14 octombrie 2019, Unității Administrativ Teritoriale Onești i-a fost alocată suma de 9,35 milioane de lei.
Am convocat o ședință de lucru cu directori ai mai multor instituții din Onești (învățământ, sănătate, servicii publice), în urma căreia am stabilit ca această sumă să fie direcționată, cu prioritate, pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor europene aflate în desfășurare, demararea unor noi investiții în infrastructura rutieră și pietonală și de utilități publice.
Proiecte pe fonduri europene
1. Reabilitare Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”;
2. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Grădiniței Magnolia;
3. Dotare infrastructură ambulatoriu integrat în cadrul Spitalului Municipal. Printre echipamentele care se vor achiziţiona amintesc aparat RMN 1.5′ – radiologie, Mamograf, Instalaţie Radiologică digitală cu 2 detectori, Ecograf, Endoscop pentru EDS şi EDI, Aparat drenaj limfatic sau Aparat electroterapie.
4. Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică – Spitalul Municipal
5. Soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul Municipiului Onești
Proiecte finanțate prin PNDL 2
• Reabilitare Grădinița nr. 14
• Reabilitare pod pe DN11 km 129+831 peste râul Trotuș.
Proiecte finanțare de Consiliul Județean Bacău
• Reabilitare sediu Ambulanță Onești și reabilitare ateliere mecanic și electric din cadrul Spitalului Municipal Onești
Proiecte finanțate de Ministerul Sănătății
• Modernizare – reconfigurare stația centrală de sterilizare și dotare echipamente specific.
În ceea ce privește infrastructura rutieră și pietonală, începând din această toamnă și continuând anul viitor, vom reabilita zona deteriorată a drumului către comuna Buciumi (aproximativ 7500 mp, pentru care s-a estimat că se vor folosi 1400 tone de asfalt), precum și o porţiune a drumului către localitatea Caraclău. Proiectele investiționale legate de infrastructură pietonală prevăd reabilitarea trotuarelor de pe Calea Mărășești de la giratoriul de pe Calea Mărăşeşti nr. 1 până la giratoriul de la gară, pe ambele sensuri de mers.

Totodată, ne vom îndrepta atenţia asupra proiectului «Extindere reţea de gaze naturale în cartier Slobozia», proiect de care vor putea beneficia peste 600 de familii ai zonei şi la care DELGAZ Grid este în faza de finalizare a studiului tehnico – economic (STE) cu privire la fezabilitatea finanţării realizării rețelei de gaze naturale în cartierul Slobozia.
De asemenea, și în acest an, în luna decembrie, vom premia performanța tinerilor în educație și sport, valoarea totală a premiilor fiind de 150.000 de lei.
Preocuparea constantă a mandatului meu a fost și rămâne accesarea și implementarea proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală, acestea reprezentând, pe lângă atragerea investitorilor în zona noastră, oportunitatea administrației publice locale de a îmbunătăți continuu calitatea vieţii cetățenilor orașului nostru.”
Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri