Luni, a fost dat in folosinta, oficial, traficul pe Calea Moinesti, refacuta integral dupa mai mult de un an si jumatate de lucrari.


PUBLICITATE

Soferii au acum la dispozitie o cale directa de intrare in Bacau, dinspre Moinesti-Margineni, dupa ce, pâna acum, au folosit ruta pe strada Arcadie Septilici, pe la Centrul de Afaceri, sau cealalta varianta, prin Lilieci-Gheraiesti.

Noua artera preia si traficul greu spre Vama Bacau, elimina aglomeratia sau blocajele de trafic de pe Arcadie Septilici, dar face accesul direct de pe Mioritei sau dinspre centrul Bacaului spre Margineni, Moinesti, Comanesti.

Doua componente foarte importante din cadrul proiectului au fost refacerea pasajului suprateran Margineni si a podului peste pârâul Trebes. Acesta din urma avea pâna acum o sectiune foarte redusa, care se infunda cu resturi si forma un baraj natural in calea apelor, care au provocat de mai multe ori inundatii grave in Cartierul CFR si celelalte zone din imprejurimi.

Podul are acum patru benzi de circulatie, la fel ca intreaga Cale Moinesti si Pasajul Margineni. Urmeaza sa fie asfaltat si restul drumului, de la pod la iesirea din Bacau, portiune pe care acum se circula fara probleme. De asemenea, proiectul a mai presupus realizarea de piste pentru biciclisti pe 1.900 metri, imbunatatirea iluminatului stradal, realizarea intersectiei cu strazile Energiei si Mioritei.

Ar mai fi de mentionat ca s-au montat 770 de metri de panouri fonoabsorbante pe Podul Margineni, s-au folosit in total 13.500 mc de beton sau 500 tone de fier beton, iar pe santier au lucrat peste 250 de oameni. Valoarea intregului proiect a fost de aproape 39 de milioane de lei, din care contributia bugetului local a fost de doua milioane lei, iar restul sunt fonduri nerambursabile.
Inaugurarea oficiala a fost marcata printr-o conferinta de presa la care au participat reprezentantii tuturor celor implicati in proiect.

Podul Trebes a fost refacut din temelii / Foto: Nelu Bisca
Podul Trebes a fost refacut din temelii / Foto: Nelu Bisca

„Ne cerem scuze locatarilor din zona pentru deranjul creat, dar altfel nu aveam cum sa ducem lucrarea la bun sfârsit. Puteam finaliza mai devreme, dar au fost multe lucrari neprevazute si ne-au tinut pe loc procedurile de obtinere a tuturor avizelor. De mentionat ca valoarea contractata a lucrarilor nu a fost depasita. Am demonstrat ca nu avem neaparat nevoie de firme din afara orasului, ca suntem in stare sa facem lucruri complexe si de calitate. Sunt mândru de ceea ce am realizat.” Viorel Rusu, managerul societatii Conextrust Bacau

Senatorul Dragos Luchian, prezent si el la conferinta de presa in calitatea celui care a semnat contractul de finantare, i-a felicitat pe toti cei implicati.

„Il felicit si pe primarul Romeo Stavarache, care a avut ideea acestui plan integrat de dezvoltare urbana, in care este inclus si acest proiect finalizat acum, cel mai important dintre toate”, a spus senatorul Luchian. La rândul sau, primarul interimar Vasile Tescaru a vorbit despre importanta acestui proiect de mare anvergura si despre Primaria Bacau ca model de bune practici in elaborarea si implementarea de proiecte de dezvoltare urbana.

Alte articole