17 mai 2024
ActualitateA fost lansată prima monografie tipărită a comunei Măgura

A fost lansată prima monografie tipărită a comunei Măgura

Manifestările „Zilele comunei Măgura”, programate în perioada 13-15 august, au fost deschise duminică, 13 august cu lansarea primei monografii tipărite a comunei, lucrare realizată de Nicolae Marcu și de Răzvan Ionuț Ciorcicilă și tipărită la Tipografia „Autograf”, din Piatra Neamț. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural „Profesor Dumitru Tătaru” al comunei.

Între participanți au fost Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, secretarul de stat în acest minister – Tudorița Lungu, subprefectul Gabriel Lupu și alți fruntași ai PNL Bacău. De asemenea, alături de primarul Iordache Costraș, de viceprimarul Talal Al-Essa Hamad și de zeci de cetățeni ai comunei, între care mulți intelectuali și preoții locului, au venit și istoricul Vilică Munteanu, scriitorii Gheorghe Iorga și Petru Cimpoeșu și președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu.

În sala evenimentului a fost organizată și o expoziție de pictură a pictoriței Doina Toader, iar doi tinei naiști, prof. Alin Sava, de la Colegiul Național „George Apostu”, și eleva sa Andreea Bujor au încântat audiența cu frumoase melodii populare.



Prezentarea monografiei a fost făcută chiar de unul dintre autori, Răzvan Ionuț Ciorcilă – director al Centrului Cultural „Dumitru Tătaru”, care a explicat maniera de realizare a ei. Monografia este structurată pe 11 capitole, în care sunt cuprinse informații despre așezarea geografică și istoricul comunei, despre administrația publică locală, despre școlile și bisericile din satele comunei și despre principalul domeniu economic al ei – agricultura. Sunt informații și despre serviciile oferite populației, despre activitățile cultural-educative și despre etnografia și folclorul locului și se încheie cu date statistice interesante despre aspectele demografice. Un capitol special a fost dedicat măgurenilor care și-au jertfit viețile pentru patrie, motiv pentru care președintele Dănuț Voicu a anunțat că Filiale Județeană Cultul Eroilor va desemna monografia drept „Cartea de Aur” a comunei Măgura.

„Monografia comunei Măgura – oameni, locuri, fapte” vorbește și despre oamenii considerați reprezentativi în comunitatea din Măgura. Primul este, firesc, profesorul Dumitru Tătaru (pasionat cercetător al arheologiei locului, care a descoperit cel mai mare tezaur de monede romane din Moldova și a scris și o monografie a comunei, manuscris încă negăsit până astăzi). În aceeași galerie de portrete apar Petru Cimpoeșu, prof. dr. Gheorghe Iorga, solistele de muzică populară Lenuța-Filip-Cucu și Denisa Farcaș, eleva olimpică Teodora Strugariu-Smântâncă, învățătoarea și scriitoarea Viorica Mărgineanu și cei doi cetățeni de onoare ai comunei, Dumitru Tătaru și veteranul de război Costache Toma.

Despre semnificația evenimentului și despre monografie au vorbit Mircea Fechet, Gheorghe Iorga, Petru Cimpoeșu, Vilică Munteanu, Dănuț Voicu, Gabriel Lupu, Tudorița Lungu, consilierul județean Tina-Oana Cristea și Doina Toader, dar și preoții locului și câțiva dintre intelectualii comunei.

 

Mircea Fechet: „O astfel de lucrare vorbește despre trecut, arată modul în care a fost șlefuită comunitatea, dar, dincolo de valoarea ei documentară vorbește și despre viitor, despre cum va arăta comunitatea peste zeci de ani sau peste și mai mult timp. Fiecare pagină a ei înseamnă anumite provocări pe care oamenii locului le-au depășit, dar cartea este plină și de izbânzile lor, prin care au făcut din Măgura una dintre cele mai frumoase comune din județ.”

 

Tudorița Lungu: Istoria unei comunități se scrie de oameni, dar mai ales cu oameni: cei ai trecutului au pus temelia, cei ai prezentului sunt datori să scrie istoria acestor zile și viitorul generațiilor care vin.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri