27 mai 2024
ActualitateA crescut numărul contractelor de muncă, încheiate pe normă întreagă

A crescut numărul contractelor de muncă, încheiate pe normă întreagă

Introducerea, la începutul lunii august, a aceleiași contribuții de asigurări sociale (CAS, pentru pensii) și pentru contractele individuale cu timp de muncă parțial (part-time), așa cum se percepe pentru cele cu normă întreagă (8 ore de lucru/zi) încheiate pe salariul minim brut, are, se pare, un oarecare efect pozitiv la nivelul județului Bacău, dar nu chiar cel scontat.

Astfel, din cele 19.064 contracte part-time, existente la 1 ianuarie 2022, au rămas 16.072, la data de 10 august 2022, după intrarea în vigoare a măsurii amintite. Prin urmare, se poate spune că aproape 3.000 contracte part-time au fost schimbate de către angajatori în cele cu normă întreagă. Evident că acestea din urmă sunt cu mult mai numeroase, mai ales după aplicarea reglementării fiscale despre care vorbeam. Așadar, dacă la 1 ianuarie 2022 erau 115.913 contracte de muncă cu normă întreagă, la data de 10 august 2022 s-a ajuns la 120.143. Prin comparație, în întreaga țară, după cum a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, peste 100.000 contracte part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă.

Amintim că angajații care lucrează mai puțin de 8 ore pe zi datorează, începând cu luna august, aceeași contribuție de asigurări sociale la pensia din sistemul public ca și cei cu normă întreagă care sunt remunerați cu salariul minim brut pe economie. Mai exact, persoanele care desfășoară o activitate în baza unui contract cu timp de muncă parțial și obțin venituri situate sub salariul minim brut pe economie vor fi impozitate la nivelul acestuia, pentru pensii.



Așadar, ele datorează, începând cu veniturile aferente lunii august, 25 la sută (cota actuală de CAS) din 2.550 lei, cât este salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă o contribuție lunară la pensii de 638 lei. Calculul CAS-ului va fi făcut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ. În cazul în care contribuția de asigurări sociale calculată la venitul efectiv realizat de către salariat este mai mică decât cea stabilită la nivelul salariului minim brut pe țară, atunci diferența se va suporta de către angajator în numele angajatului. Măsura este cuprinsă în OUG 16/2022, pentru modificarea Codului Fiscal, ordonanță care a intrat în vigoare la 1 august 2022.

Sunt exceptați de la noua reglementare elevii și studenții cu vârsta de până în 26 ani, aflați într-o formă de școlarizare, ucenicii care au sub 18 ani, pensionarii cu pensie din sistemul public, care sunt și angajați, persoanele cu dizabilități sau altele cărora, prin lege, li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore/zi, precum și cele care au două sau mai multe contracte individuale cu timp parțial de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora, pentru CAS, este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri