Au obosit si gazetarii, au probleme cu spatiul si calculatoarele de cât s-a scris despre igiena urbana, despre protejarea mediului, a apelor, padurilor si chiar a rezervatiilor naturale. Am batut sute de kilometri pentru documentari pe aceste teme, am publicat fotografii, anchete, opinii, la nivel declarativ totul este bine.

Cetateni mâniosi condamna atentatele la sanatatea naturii si a strazii, iar a doua zi, aceiasi, la gratare fiind, uita de cele mai elementare norme de civilizatie, lasându-si “amprenta” pe spatiile verzi, pe marginea drumurilor europene, nationale si judetene. Oriunde te uiti vezi hectare de peturi, sticle, materiale de constructii, gramezi de chistoace (mai ales dupa ce s-a interzis fumatul in spatii publice inchise), resturi menajere umane si de la animale.

Totul in dispretul legii, al unei minime civilizatii, pe care o clamam, dar nu o aplicam. Celalalt este vinovat, eu nu! Cu o asemenea mentalitate, cu asemenea apucaturi barbare nu vom reusi sa aveam vreodata orase si strazi curate, parcuri sanatoase, ape limpezi.

PUBLICITATE

Exista in România suficiente legi, acte normative care reglementeaza si sanctioneaza asemenea comportamente, n-am auzit, n-am citit de vreo sanctiune aplicata unui cetatean prins in afara legii, unui “producator de gunoi”. Inspectori, politisti locali, nationali, garzile de mediu, jandarmii, vecinul, prietenul nu indraznesc sa aplice legea, sa te traga de mâneca. De ce? Noroc cu organizatiile de tineri care, periodic, se inhama voluntar la actiuni de ecologizare, meritoriu efort si initiativa, insa este prea putin la câta nesimtire se inregistreaza pe metru patrat.

Am vazut insa ca si de munca acestora cineva isi bate joc. Pe Dealul Magura, copiii au adunat sute de saci cu peturi, le-au scos la margine, insa nu le-a ridicat nimeni, astfel ca peste doua zile erau iar imprastiate prin padure. Ma gândesc ca n-ar strica o lege, o hotarâre a Consiliului Local, a Consiliului Judetean prin care toti cetatenii sa fie obligati la o prestatie de o zi de munca voluntara, in cartiere, pe râuri, prin parcuri si paduri. Cum era pe timpul lui Ceausescu, cine nu o efectua era obligat sa o achite in bani. Poate ne invatam minte, daca cu binisorul nu merge. S-a ajuns prea departe.

Despre o initiativa dintr-un oras din Anglia, intr-o alta editie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ