Astăzi, la cea mai mare unitate medicală din Bacău, Spitalul Județean de Urgență, s-a desfășurat a cincea prelevare de organe din acest an. Acestea aparțin unei paciente de 41 de ani, care se afla în moarte cerebrală încă din luna septembrie. A fost ținută pe aparate și monitorizată până acum pentru că, deși a existat acordul prealabil al familiei pentru donarea de organe, birocrația din sistem a prelungit procedura.

Echipa medicală care a participat la această prelevare a fost formată din prof. dr. Andrei Nica – responsabilul Băncii de țesut din Spitalul Colentina și medic ortoped, dr. Dan Sucoveschi, tot de la spitalul din București, medicii băcăuani – dr. Dana Călțaru, medic șef Secție Oftalmologie, și dr. Bianca Purcărin, medic anestezist, dar și medici din Iași. La conferința de prezentare a cazului au mai participat asist. Iulian Direa, coordonatorul programului de transplant din Spitalul Județean Bacău, Adrian Popa, manager, și dr. Ioana Dinu, director medical.

S-au prelevat corneea, țesut osos, tendoane, cei doi rinichi și ficatul, care vor ajunge în clinici universitare din Iași și București. Întreaga procedură a durat toată noaptea de marți spre miercuri.

Spitalul Județean de Urgență Bacău este inclus în Programul Național de Prelevare de 5 ani, iar luna trecută a obținut reacreditare pentru următorii 5 ani.

„Este a treia oară când sunt în spitalul băcăuan și felicit echipa medicală de aici pentru profesionalismul de care a dat dovadă în tot ce înseamnă Programul Național de Prelevare de Organe. Este foarte importat ca Spitalul din Bacău să facă demersurile necesare și pentru efectuarea de transplanturi, nu numai de prelevări de organe în vederea efectuării transplantului.”
prof. dr. Andrei Nica – responsabilul Băncii de țesut din Spitalul Colentina

Alte articole