4 mai 2024
CulturăA apărut a doua ediție a albumului „Valea Trotușului de odinioară”

lucrarea aparține profesorului Corneliu Stoica și este revăzută și adăugită

A apărut a doua ediție a albumului „Valea Trotușului de odinioară”

Raftul de bibliotecă pe care se află un număr impresionant de lucrări realizate și publicate de profesorul Corneliu Stoica s-a îmbogățit, în aceste zile, cu o nouă ediție (a doua) a albumului cu ilustrate vechi din principalele localități ale Văii Trotușului, de la Adjud la Ghimeș-Făget și Lunca de Sus. Albumul, intitulat „Valea Trotușului de odinioară – în cărți poștale ilustrate (1899-1939”, a văzut lumina tiparului tot la excelenta editură și tipografie Magic Print din Onești.

Noua ediție se alătură suitei de patru albume cu ilustrate de epocă din colecții private apărute în ultimii ani sub semnăturile lui Corneliu Stoica și a colecționarului băcăuan Mihai Ceucă și definitivează, astfel, o premieră națională în domeniu.

Ilustratele noului album sunt din colecțiile lui Vasile Alexa (din Dărmănești), Mihai Ceucă (Bacău), Ciprian Hugianu (Sfântu Gheorghe), Octav Olaru (Bacău) și Aurel Stanciu (Bacău), alături de imagini reproduse din mai multe surse iconografice.



Noul album, cu 320 de pagini elegante, se deschide cu o prefață semnată de Mihai Ceucă, tradusă și în limba engleză. Fiecare ilustrată din album este însoțită și de indicații asupra temei în care se încadrează fiecare imagine, despre conținutul acesteia și editura la care a fost tipărită, dar și despre anul de circulație și dimensiunile ei reale.

Editura Magic Print a pregătit, de altfel, și o casetă cu toate cele patru albume ale colecției, primele trei fiind „Slănic Moldova de odinioară” și „Târgul anilor romantici. Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu Ocna” – realizate de Corneliu Stoica și „Bacău, urbea cu parfum de epocă” – realizat de Mihai Ceucă.

Noul album completează întreaga muncă de cercetător a profesorului Corneliu Stoica, autor și al substanțialei lucrări „Enciclopedia Văii Trotușului”, premiată de Academia Română.

„Cele patru lucrări din colecție constituie, practic, un album total al ilustratelor vechi din județul Bacău, o premieră națională la nivelul Asociației Cartofiliștilor din România. Asociația și-a propus prin statut ca acțiune primordială crearea de albume cu imagini vechi ale orașelor din toată țara. Astfel, în câteva zeci de ani s-ar inventaria toate ilustratele emise în România ca documente ale istoriei acestora.”
Mihai Ceucă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri