30 aprilie 2024
CulturăPiese de tezaur intr-o expozitie inedita, in Bacau

Piese de tezaur intr-o expozitie inedita, in Bacau

Pentru prima data, in Bacau, vor fi expuse pentru marele public bunuri de patromoniu muzeal cu valoare de tezaur, din timpul Regelui Carol I, obiecte personale sau ale Casei Regale, multe dintre ele unicat, cum sunt pusca Buescu, unica in lume, tabloul original al lui Octav Bancila „Rascoala din 1907”, biroul de lucru al regelui de la Castelul Peles, arme, piese de tapiserie, cum este cea care ii infatiseaza pe regele Carol si regina Elisabeta, medalii, brevete, drapele model Carol, stindarde de lupta.

Sunt infatisate cronologic cele mai importante momente ale lungii si prodigioasei domnii de 48 de ani a regelui Carol I, de la sosirea Principelui in tara, in 1866, Razboiul de Independenta, incoronarea de la 1881, Razboaiele Balcanice, pâna la moartea sa din septembrie 1914.

„Lucram de mult timp la o asemenea expozitie si suntem bucurosi ca visul nostru s-a implinit. Este una dintre cele mai valoroase expozitii, un eveniment singular si inedit. Am investit foarte mult, deoarece, pentru prima data, Muzeul nostru a achitat asigurarea pentru fiecare piesa din expozitie. Sunt convinsa ca publicul bacauan, elevi, studenti, maturi vor veni sa vada aceste piese de tezaur”, ne-a spus Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.



Partenerii culturali ai acestui adevarat regal expozitional sunt Muzeul National de Istorie, Muzeul National Peles, Muzeul National Militar, Asociatia de Traditii Militare Românesti.

Vernisajul va avea loc miercuri, 4 iunie 2014, la ora 13.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri