30 aprilie 2024
CulturăIosip Broz Tito, amantul care a umplut Europa de prunci

Iosip Broz Tito, amantul care a umplut Europa de prunci

Cand eram copil, Iosip Broz Tito ma fermecase. Avea alura unui star de cinema, circulau pe seama sa tot felul de legende legate de razboiul de rezistenta, dar cireasa de pe tort era faptul ca-l sfida fatis pe Stalin. Nimeni nu indraznea asta. Mai tarziu, intelegand ca si prin Iugoslavia tot un fel de comunism bantuia, admiratia mi s-a mai topit…

Interesant este faptul ca m-a suparat mai intai faptul ca amantul Tito, un Casanova incurabil, era un las in relatia cu femeile… A avut cel putin 16 amante „oficiale”. Se zice ca s-a bucurat chiar de simpatia speciala a unor staruri precum Josepine Barker, Gina Lollobrigida, Sofia Loren, care erau mari admiratoare ale piesajelor din jurul resedintei sale de pe insula Brijuni…

Selectand informatii din revistele Magazin, Magazin istoric, Historia, dar si de pe varii site-uri, aflam ca prin 1912 s-a indragostit de cehoiaca Marusa Novakova. O desparte de logodnic, ii promite inel de nunta, o lasa insarcinata si fuge in ziua nuntii. Nu l-a vazut niciodata pe Leopold Novakov, fiul.



Pe cand lucra la uzinele Skoda din Plzen, la 21 de ani, i s-a pus pata pe Liza Spuner, o aristocrata care era sa-l stranguleze, dupa ce l-a educat pentru a-l putea prezenta societatii alese. Lui Tito ii cade cu tronc si menajera aristocratei, dar, cand aude ca Liza urmeaza sa-i nasca un copil, spala din nou putina. Hans Spuner, fiul, va muri in 1943, ca soldat in armata germana care lupta impotriva partizanilor lui… Tito. Prin 1913 a intalnit-o, la Viena, pe Tereza Stacner, o croata. Este trimis pe front, dupa ce se preface ca este surdo-mut, si nu mai apuca sa-i vada pe gemenii Paul si Gabriela, nascuti de Tereza in 1915. Pe frontul rusesc se amorezeaza de Liusa Sedlovska, sotia unui mosier, vreme in care nu rata aventurile cu alte rusoaice. Mosierul isi da seama ca i-au fost puse coarne , incearca sa-l impuste mortal, dar medicii ii salveaza viata.

Mai tarziu, Tito a aflat ca fiul Liusei, Kiril, rodul amorului lor, va deveni un renumit medic. La spital nu pierde vremea. O intalneste pe Ira Gligorieva, se casatoreste cu aceasta, dar simultan se intalneste cu Daria Andirelova, o doctorita nimfomana. Ira ii naste un fiu, pe Serghei Gligorov, dar moare imediat dupa ce a nascut. Serghei va face politica in U.R.S.S. Vaduvul ii promite Dariei rochie de mireasa, ii toarna un plod care va muri ca ofiter sovietic de aviatie, dar uita de casatorie.

Pleaca la Sankt Petersburg, unde le cunoaste pe gemenele Nina si Svetlana Bazan. Nu se poate hotari care este mai frumoasa, motiv pentru care devine amantul amandurora. Ambele raman insarcinate, urmeaza un scandal, izbucneste revolutia, Tito este trimis in Siberia, acuzat de spionaj, sare din tren in drumul catre exil, e gazduit de un chirchiz milostiv si se indragosteste de fiica acestuia, Zuhra Badahur, ii promite ca-i va deveni sot, o lasa insarcinata si, ati ghicit, fuge din nou. Fiul, Kadi Badahur, va deveni inginer chimist. Arestat din nou, este salvat de o iubire mai veche, Pelaghia Belousova, pe care o ia in casatorie, in 1919, au impreuna un copil, Zarko Vroz, viitor erou rus. Este arestat din nou si eliberat. Ajunge in casa unui episcop, o cunoaste aici pe Vida Kogej, o urmeaza la Viena, ii daruieste un fiu, pe Dimitri, care va deveni muzician, si pleaca. In 1936 il gasim la Moscova, lucrand pentru Comintern. O cunoaste pe Elsa Gerlach, o activista, o lasa insarcinata si fuge. Fiul: Viktor Gerlach.

Tito pleaca la Paris, unde ii mai daruieste un fiu lui Janne Coitier, o vaduva. Oliver Coitier, fiul, va deveni fizician. O paraseste pe Jeanne si se casstore;te cu bogata turcoaica Zuhra Reuf. Pleaca in Turcia, sotia il naste pe Izet Reuf, Tito pleaca la Paris, o intalneste pe Herta Haas, care-l mai imbogateste cu un fiu: Aleksander Misa Broz. In 1940, in Iugoslavia, este lider al partizanilor, o gaseste pe Davorjanka Paunovici, o angajeaza secretara, o lasa insarcinata, e acuzat de imoralitate de catre comunistii sai, el zice ca nu poate trai fara ea, jura ca o va lua in casatorie, dar dupa razboi. Fiul lor, Slavisa Paunovici, traieste la Belgrad. Davorjanka a murit inainte de terminarea razboiului.

El este deprimat. O cunoaste insa pe Iovanka, mai tanara cu 25 de ani, care-i devine sotie. O va avea mereu langa el, ca lider al Iugoslaviei. Ii lasa Iovankai multe responsabilitati, economia tarii o cam ia la vale, iar prietenii lui pun la cale o strategie pentru a scapa de aceasta. Ii soptesc lui Tito faptul ca Iovanka pregateste, impreuna cu generalul Djoko Iovanovici, o lovitura de stat. Iovanka este arestata la domiciliu. Tito ii va trimite, anual, de ziua ei, cate un buchet de flori. Ea mai apare in public doar in 1980, la funeraliile lui Tito, dupa care este iar arestata la domiciliu. Si-a trait ultimii ani in Belgrad, rememorand, in marea singuratate, anii traiti alaturi de acest Casanova ciudat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri