30 aprilie 2024
ActualitateAfaceri liberale cu bani publici

Afaceri liberale cu bani publici

Unele achizitii publice contractate de primaria bacauana ridica o serie de semne de intrebare referitoare la metoda prin care au fost facute. Mai exact, autoritatile locale au folosit acumpararea directa” sau anegocierea fara anunt” in contracte ce incalca prevederile legislatiei privind achizitiile publice. Evident, in spatele acestor afaceri stau interesele financiare ale unor apropiati ai administratiei.

Una dintre firmele prezente in dosarele de achizitie publica este Rom Gan, condusa de Laurentiu Ganea, care, dupa cum ne-au declarat surse din PNL, este unul dintre sponsorii campaniei electorale din 2004 a lui Romeo Stavarache. Firma lui Ganea s-a ocupat de lucrarile la Piata de Gross, un obiectiv pentru care s-au alocat in 2007, 27 de miliarde si in 2008, inca pe atat. Atat de bine s-a lucrat la acest obiectiv, incat, la 9 noiembrie 2007 firmei Rom Gan i s-au mai acordat inca aproape 350 de milioane de lei vechi pentru areparatii panouri separare activitati”. Asta in conditiile in care, la acel moment, Piata de Gross nu era inca data in folosinta, prin urmare nu prea avea cine sa uzeze atat de tare panourile mai sus amintite.

Ajutoare sociale
pentru Interprint



Prin metoda anegocierii fara anunt”, in conturile firmei Interprint au intrat apoape 500 de milioane de lei vechi pentru aimprimate ajutoare sociale”. Pentru cine nu stie, administratorul firmei Interprint este sotia consilierului local liberal Lucian Ciubotariu. Este destul de curios cum s-a ajuns la aceasta metoda de achizitie, atata timp cat negocierea fara anunt se foloseste doar in conditii speciale. Iar in cazul de fata, legal ar fi fost ca intelegerea cu Interprint sa se semneze in urma unui alt procedeu de achizitie publica. Lucian Ciubotariu se afla de ceva vreme in gratiile edilului Stavarache, fiind propus in acest an pe listele consiliului judetean.

Consolidari de cantine

Urban Proiect este si ea una din favorizatele acumpararilor directe”. Actionarii acestei firme sunt prieteni cu arhitectul sef Silvian Cortez si se afla in sfera de influenta a viceprimarului Nicoale Onica. La 21 ianuarie 2008, s-a incheiat un contract intre primarie si Urban Proiect pentru aproiectare consolidare cantina Grigore Antipa”. Suma care a intrat in conturile Urban se ridica la 210 milioane de lei vechi, prin cumparare directa. Nu este insa singurul contract pe bani publici semnat de Valentin Balu Ghivnici, administratorul Urban Proiect. Numai in anul 2007, in conturile Urban Proiect au intrat 4.652.570.000 lei vechi, contravaloarea a diferite contracte si nu doar de proiectare, cum este obiectul de activitate principal al firmei. Urban Proiect se ocupa si de adotarea terenurilor de sport.”
Scris de Ionut Avram

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri