30 aprilie 2024
ActualitateLipsa de interes pentru finantari in agricultura / In doua saptamani s-au...

Lipsa de interes pentru finantari in agricultura / In doua saptamani s-au depus doar 6000 de cereri de sprijin

Taranii bacauani nu se grabesc sa obtina sprijin financiar european pentru terenurile administrate. Pana ieri, la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura Bacau se primisera doar 6000 de cereri pentru plata pe suprafata. Fermierii care declara mai mult pamant decat detin in realitate vor suporta consecintele. Anul trecut specialistii de la APIA s-au trezit cu 28.000 ha in plus.

Desi au trecut mai bine de doua saptamani de cand se primesc cereri pentru plata unica pe suprafata, fermierii bacauani nu se grabesc sa ajunga la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Bacau. aPana la aceasta data s-au primit numai 6000 de cereri, precizeaza Ioan Melinte, directorul APIA Bacau. De altfel ne asteptam ca in prima perioada sa vina mai putini utilizatori de terenuri. Dar suntem constienti ca atunci cand se va apropia termenul limita de primire a cererilor ne vom trezi la sediu si cu fermierii care au invitatii si cu cei neinvitati”. Pentru a beneficia de sprijin financiar, fermierii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand trebuie sa lucreze terenul agricol, suprafata minima fiind de 1 ha, iar terenul sa fie compus din parcele agricole de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepiniere pomicole, parcelele trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha. De asemenea, utilizatorul trebuie sa declare toate parcelele utilizate indiferent de suprafata sau forma de detinere. Si consiliile locale pot depune cereri de plata pentru terenurile agricole pe care le administreaza si pentru care au fost incheiate contracte de arenda, concesiune, inchiriere sau pentru care incaseaza taxe de pasunat.

In 2007, peste 30.000 de tarani au vrut fonduri europene



Pentru a intra in posesia fondurilor europene, fermierii trebuie sa se prezinte la sediile APIA in perioada 3 martie – 15 mai, sa completeze si sa depuna o singura cerere de plata in forma ceruta de autoritati. aAnul trecut au fost 35.270 de utilizatori care au solicitat sprijin financiar pe suprafata. Acestia au primit o invitatie care contine programarea pentru depunerea cererilor la centrele locale APIA. Anul acesta, cererile se pot depune si la centrele unde sunt arondate comunele. In judet au fost infiintate noua centre locale, la Podu Turcului, Racaciuni, Sascut, Moinesti, Onesti, Stanisesti si 3 in Bacau tocmai in ideea de a veni in sprijinul fermierilor. Persoanele care detin peste 50 de hectare de teren trebuie sa se prezinte in mod obligatoriu la sucursala judeteana”, declara directorul Melinte.

Mincinosii vor fi pedepsiti

Fermierul care depune pentru prima data cererea de plata trebuie sa prezinte actul de identitate in copie si original, alaturi de copia adeverintei emise de banca la care are deschis contul bancar activ. Declaratia de sprijin se face pe propria raspundere, falsul in declaratii fiind pedepsit. Daca pentru anul in cauza un cetatean nu declara toate suprafetele si apar diferente intre suprafata totala declarata in cerere si cea pe care o utilizeaza, intreaga suma pe care fermierul este indreptatit sa o primeasca este redusa in functie de gravitatea nedeclararii. aIn judetul Bacau au fost 28.000 ha supradeclarari. Am facut verificari in teren, dar tot au mai ramas 2400 hectare ain plusa. Toti cei care au gresit cu sau fara voie sunt preluati intr-o baza de date separata si vor fi sanctionati. Ei pot fi exclusi de la plata timp de trei ani si dupa caz se pot alege cu dosar penal”, precizeaza directorul APIA Bacau.Scris de Lili Adochitei

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri