vineri, 5 decembrie 2025

Samsarii dubleaza pretul strugurilor in piete

An bun pentru viticultori. Se vorbeste ca e cel mai bogat de dupa 2011. Vremea a facut ca strugurii sa fie dulci ca mierea. Pietarii, ca-s producatori adevarati ori samsari, cu totii isi lauda marfa. Si vinul cica va iesi mult mai bun.

De mai bine de doua saptamâni a inceput si culesul. Se vede si pe tarabe, strugurii parca sunt mai vigurosi, mai proaspeti. Prin piete, strugurii de masa se vând cu 2 lei, 2,5 lei kilogramul. Ceaslaua (paradigma a Chasselas) e cel mai popular printre târgoveti. Tamâioasa sau Hamburg-ul se dubleaza la pret. Insa, direct din podgorie, e cel mult 2 lei kilul. La fel si strugurii de masa: 1,2 lei, cel mult 1,5 lei.

Podgorenii care vin cu marfa la piata sunt presati de samsarii impâziti ca ciorchinii prin târg. Vor sa le cumpere strugurii pe degeaba. Nea Grigore Mihalache, un batrânel care n-arata c-ar avea 64 de ani impliniti doar de doua zile, e din Movilita de Panciu, judetul Vrancea. Vine in Bacau de multi ani.

Merge mult mai bine vânzarea aici decât acasa, unde mai toata lumea are vie. Acolo, sunt vecini care vând marfa sub un leu kilogramul, dar este si proasta, „trebuie sa fii atent, altfel iei plasa” imi spune povatuitor. Se lauda cu 2 hectare de pe care crede ca anul asta obtine cam 20 de tone de struguri.

„Chiar azi am adus cam 350 de kilograme de struguri pentru cineva care cumpara mereu de la mine. I-am dat cu 1,6 lei kilul. Fac si eu vin, in mod normal, iese cam 70 la suta din recolta. In fiecare an scot in jur de 2.000 de litri de vin pe care-l vând cu 3-4 lei litrul”, spune nea Grigore. Are clienti si pentru struguri si pentru vin. Simt ca face o mica avere din afacerea asta.

„Dar si muncesc, nu ca altii. O vie, daca nu ai grija de ea, nu-ti da atâtia struguri. Trebuie sa fii atent cu ea, s-o prasesti, s-o tai când e timpul, sa-i imprastii ingrasamânt de la animale, apoi, musai s-o stropesti, altfel daca te prinde mana, s-a dus toata munca. Nu scoti nimic”, explica podgoreanu.

Vorba taranului: „Muncesti vara, bei iarna, sa poti din nou primavara”. Se asteapta ca si micii viticultori din judet sa scoata anul acesta productii mari, chiar daca asta nu garanteaza si obtinerea unui vin de exceptie, cum s-a intâmplat in 2011. Estimarile indica o productie de 12.000-15.000 de kilograme la hectar.

Din pacate, putini struguri ajung sa fie valorificati pe pietele bacauane, podgorenii preferând sa-i proceseze in micile lor fabrici.



spot_img