30 aprilie 2024
Top StoryDe 15 ani fara apa calda

De 15 ani fara apa calda

Acesta este cosmarul locatarilor blocului nr. 30 de pe strada Razboieni. Blocul se numara printre primele imobile construite “de rusi” in Bacau, iar câtiva dintre locatarii vremii isi traiesc si acum batrânetile in blocul respectiv. De 15 ani, marele disconfort al proprietarilor este lipsa apei calde, din cauza desfiintarii sistemului de recirculare a apei.

Locatarii din blocul nr. 30 nu cunosc motivul lipsei apei calde. Oamenii spun ca s-a infundat ceva pe traseu si din cauza aceasta nu mai ajunge apa calda la ei. Problema exista de aproape 15 ani. Multi dintre locatari s-au imprumutat si au investit in centrale termice de apartament. Altii si-au montat boilere electrice, iar putinii care s-au debransat de la CET Bacau fie se incalzesc electric, fie au ramas definitiv fara sursa de incalzire pe timp de iarna. Acestia din urma si-au sigilat apartamentele si au plecat la munca in strainatate, sperând, ca in timp sa se gaseasca o solutie pentru a avea apa calda si caldura.

Anii au trecut, insa problema a ramas aceeasi. “CET Bacau si-a scos recircularea de la blocul 30, desi nu a recunoscut niciodata acest lucru. Din aproximativ 300 de apartamente câte sunt in asociatie s-au debransat trei sferturi. Au ramas in asociatie doar batrânii care au fobie de tot ce inseamna aparatura de noua generatie. Nici macar membrii familiei nu i-au convins sa-si monteze o centrala de apartament, care le-ar fi oferit confortul termic dorit”, spune Luminita Bârsan, administrator la Asociatia de proprietari nr. 3 din Bacau.



Solutii doar pentru unii

Administratorul Luminita Bârsan spune ca cei de la CET Bacau au incercat pe parcursul anilor diverse artificii. Au legat blocurile din asociatie la punctul termic, insa, apa calda nu era…calda, ci doar calduta, si asta doar la blocurile din spatele Prefecturii Bacau. Un anagajat de la CET, spun locatarii, le-ar fi precizat ca apa calda in parametri se da doar sâmbata, pentru ca in restul saptamânii nu se inregistreaza consum.

S-a incercat un artificiu, dar conducta de recirculare nu a ajuns si la blocul nr. 30, de pe strada Razboieni, asa ca pentru cele 45 de familii din imobil, apa calda a ramas doar amintire. “Sunt mai bine de 11 ani de când nu mai avem apa calda de la CET. Stiu pentru ca pe atunci s-a prapadit si sotul meu.

In toti acesti ani, au tot venit echipe de meseriasi, ne-au masurat tevile prin casa, s-au invârtit pe aici, dar tot n-au rezolvat nimic. La un moment dat, se zvonea ca s-a infundat nu stiu ce conducta si nu pot lucra la ea”, declara Elena Petcu, locatara.

Reprezentantii asociatiei de proprietari nr. 3 spun insa ca blocul nr. 30 nu a fost legat la reteaua de recirculare a apei, pentru ca tevile trebuiau trase pe sub reteaua de canalizare, chiar prin intersectia strazilor Vasile Alecsandri cu Razboieni, iar operatiunea se anunta extrem de dificila. In prezent, din cei aproximativ 300 de locatari cât are Asociatia de proprietari nr. 30, doar 60 au semnat conventii cu CET Bacau, 30 s-au debransat total, iar restul proprietarilor de apartamente au optat pentru o centrala proprie.

“Nu se putea sta in frig atâtia ani de zile si m-am vazut nevoita sa-mi pun centrala de apartament. A fost un efort financiar imens pentru mine, in conditiile in care locuiesc singura si sunt foarte bolnava. Intr-adevar, factura la gaze naturale este destul de mare, insa, nu mai puteam indura frigul si apa rece in iernile lungi si geroase” – spune Aristita Prutica, locatara in blocul 30.

Reprezentantii CET Bacau spun ca pentru moment nu exista solutie la problema semnalata pe str. Razboieni nr. 30. “Din datele noastre, la blocul respectiv mai sunt foarte putini locatari care au ramas racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

La momentul acesta, nu putem face traversarea intersectiei strazilor Razboieni cu Vasile Alecsandri, pentru ca nu avem canal termic in zona. Este vorba despre o traversare de aproximativ 15 metri, insa nu avem posibilitatea sa ducem conducta de recirculare la blocul nr. 30”, a declarat Iulian Stoican, de la CET Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri