Bacauanii care vor sa respecte Postul Pastelui au ce alege din pietele bacauane. Oferta de legume, verdeata si fructe este bogata. Unii comercianti s-au grabit sa urce usor preturile, sperând intr-un câstig suplimentar. Altii nu au modificat etichetele, mai ales ca ii aud mereu pe cumparatori plângându-se de veniturile mici. Medicii recomanda postul pentru sanatate, dar atrag atentia asupra importantei unei alimentatii echilibrate.
Pietele sunt pregatite sa le ofere bacauanilor tot ce au nevoie pentru o alimentatie echilibrata in Postul Pastelui. Pe tarabe se gasesc legume proaspete, verdeata si fructe. Unii comercianti au ridicat preturile. Cartofii, de exemplu, au sarit intr-o saptamâna de la 1,5 lei/kilogram, la 1,8 lei. Salata, ceapa verde, spanacul si ridichile sunt vedete in aceasta perioada. Producatorii agricoli si comerciantii spera sa aiba vânzare buna, insa inceputul postului nu a adus inca mai multi cumparatori sau mai bogati la punga. Medicii sunt de acord ca postul este benefic pentru purificarea organismului, dar recomanda prudenta si atentie. Organismul are nevoie de 45-60 de grame de proteine zilnic, sursa lor fiind in mod obisnuit alimentele de origine animala. Se gasesc insa si in fasole, mazare, linte, soia, alune, nuci, migdale si seminte de dovleac (in ultimul caz trebuie mare atentie la calorii). Pentru a suplini grasimile animale, unele persoane au tendinta ca, in post, sa faca abuz de ulei, nuci, alune, seminte. Trebuie moderatie, deoarece punem in pericol nivelul colesterolului. Pentru un aport de vitamina D este bine sa consumam ciuperci si soia, iar pentru calciu, legume proaspete cu frunze verzi, tofu, seminte de susan, soia si smochine. Zincul il putem asimila din cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Pentru a ne asigura necesarul de fier vom mânca fasole uscata, legume verzi, linte, soia, mazare, prune, smochine, iar pentru fixare le vom asocia cu citrice, mere sau broccoli. Postul Pastelui se tine timp de 40 de zile inaintea Invierii Domnului si este cel mai aspru de peste an.
„Nu am scumpit legumele in post, fiindca lumea nu are bani. Dam si pe datorie. Ii scriem pe lista si vin cu banii când au. Acum se tine usor postul, fiindca au aparut verdeturile de care are nevoie organismul. Si eu il tin, fiindca asa am crescut. Gatesc multe ciorbe cu zarzavat in aceasta perioada, tocanite, sarmalute cu soia, ciuperci si urzici.”
Ilinca Ladaru, producator agricol„Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Recomand multe cruditati, pentru a se asigura aportul de vitamine. Este bine ca, in zilele de dezlegare, sa se consume peste. Sunt multe produse de piata si avem de unde alege. Trebuie, insa, evitate produsele semipreparate, care au multe E-uri.”
Dr. Noemi Pletea, medic diabetolog
Preturi in piata centrala:
ceapa – 2 lei/kg; morcovi – 1,5-2 lei/kg; pastârnac – 5 lei/kg; telina – 5 lei/kg; spanac – 8 lei/kg; varza – 1,5 lei/kg; ridichi – 3 lei legatura; ceapa verde – 1 leu/legatura; salata verde – 1-3 lei/legatura.
Posteste cine poate
Postul slabeste, atenueaza sau chiar stinge puterea patimilor. Postul extern se completeaza cu postul intern, cel de bucate, si se desavârseste prin rugaciune. Dar nu toata lumea este obligata sa posteasca. Copiii, pâna la implinirea vârstei de 7 ani, sunt dezlegati de la post. „Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice vârsta, care sunt cuprinsi de slabiciuni si suferinte trupesti, pravila postului este obligatorie numai in zilele de miercuri si vineri de peste an, afara de acelea când este dezlegare la peste; prima si ultima saptamâna din Postul Mare al Pastelui. In rest ei pot mânca peste, icre, oua, lapte si brinza”, spune preotul Constantin Gherasim, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. (Geta P.)














