Povestea Dorinei Burlacu, originară din comuna Brusturoasa – județul Bacău, și care de mulți ani înfăptuiește istorie culinară în Italia a fost de mai multe ori expusă în paginile ziarului Deșteptarea. Doar că de fiecare data, Dorina continuă să uimească cu reușitele sale, reușite cu ecouri internaționale. De curând, Dorina Burlacu a fost invitată la Salonul Internațional Dieta Mediteraneană a Paestum, pentru a doua oară consecutiv, ea fiind singura bucătăreasă româncă prezentă la acest prestigios eveniment.
„Am facut show cooking în prezența unui grup de jurnaliști și food blogger veniți din toată Europa”, ne-a spus Dorina Burlacu, care a ținut să ne povestească și de ultimile sale aventuri culinare pe care le-a avut în… America Centrală.
„În luna aprilie 2025, am avut onoarea și emoția de a fi invitată ca prima femeie chef din Europa la Universitatea del Istmo din Guatemala, pentru a susține o serie de masterclass-uri dedicate pastelor proaspete italiene și patiseriei europene într-o versiune sănătoasă și modernă.”
Pe timpul șederii în Guatemala, Dorina Burla cu a susținut patru lecții universitare: trei despre paste proaspete italiene, inclusiv cu făinuri inovatoare cu indice glicemic scăzut, și una specială de patiserie internațională. „Pentru această lecție am ales două rețete ce reflectă identitatea mea culturală dublă: tiramisù, simbolul patiseriei italiene, și cozonacul, desert tradițional românesc legat de copilăria mea. Ambele rețete au fost reinterpretate într-o formă modernă, cu un abordare nutrițională atentă, folosind făinuri cu indice glicemic scăzut, mai puțin zahăr și grăsimi. Cozonacul a fost pregătit cu mai puține nuci și cacao, pentru a fi mai ușor, dar la fel de delicios. Cacao-ul, de o calitate excepțională și cultivat local în Guatemala, a oferit desertului o notă intensă și unică”, a povestit Dorina Burlacu.
Datorită formării sale profesionale ca chef și profesor în Nutriție Culinară și a specializării în Health and Wellness la Harvard Medical School, Dorina Burlacu a putut aduce o viziune inovatoare asupra gastronomiei, ce combină tradiția, sănătatea și sustenabilitatea.
„Să-i văd pe studenți și pe profesori gustând cu entuziasm deserturile mele – încă calde, atât de mult și-au dorit să le încerce – a fost un moment de profundă emoție personală și profesională. Draga mea prietenă și colegă, Chef María Nieves, profesoară de patiserie la Universitatea del Istmo, cu mândrie, a prezentat cozonacul tuturor, povestind istoria și semnificația lui, în timp ce eu explicam alegerile mele nutriționale și culturale. A fost momentul în care cozonacul românesc a debutat oficial în Guatemala – un debut dulce, dar innovator”, a explicat Dorina Burlacu, care, pe toată
durata șederii sale în Guatemala a purtat cu mândrie o insignă cu steagul României, pentru a se simți mai aproape de rădăcinile ei, iar lângă poza ei oficială, expusă în coridoarele universității, fluturau cele două steaguri care o reprezintă: cel italian și cel românesc.
„Această experiență mi-a confirmat că bucătăria este un limbaj universal, capabil să unească popoare, culturi, istorii. Nu există granițe atunci când gătești cu iubire. Mă voi întoarce în Italia și în România cu inima plină de recunoștință, de cunoștințe noi, de emoții de neșters și cu dorința de a continua să construiesc punți de pace și cultură prin gastronomie”, ne-a mai spus Dorina Burlacu.
Salonul Internațional „Dieta Mediteraneană” de la Paestum (ital. Salone Internazionale della Dieta Mediterranea di Paestum) este un eveniment internațional anual organizat în orașul Paestum, în regiunea Campania (Italia), dedicat promovării dieteticii mediteraneene ca model alimentar, cultural și de dezvoltare durabilă. Este un spațiu de întâlnire între experți în nutriție, producători locali, cercetători, bucătari, jurnaliști, autorități publice și comunități rurale, având scopul de a evidenția importanța dietei mediteraneene ca patrimoniu UNESCO și ca pilon al identității culturale din sudul Italiei și bazinul mediteranean.















