1 noiembrie 2024

Focuri aprinse în semn de solidaritate cu autonomia Ținutului Secuiesc

În ultima duminică din octombrie, mai mult de 100 de localități din România și Ungaria vor fi iluminate de focurile de veghe, marcând Ziua Autonomiei Secuilor, conform informațiilor furnizate de presa maghiară. Această tradiție a început în 2015, când Consiliul Național Secuiesc (CNS) a lansat un apel pentru organizarea acestor focuri de veghe în numeroase localități din Transilvania, scrie alba24.ro.

Până în prezent, peste o sută de așezări au confirmat participarea la această inițiativă, care include și un moment de rugăciune colectivă. În plus, pe lângă focurile aprinse în localități, acestea vor străluci și pe culmile munților și dealurilor din apropiere, în semn de solidaritate cu dorința de autonomie a Ținutului Secuiesc, așa cum transmite agenția maghiară hirado.hu.



De Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc, care are loc pe 29 octombrie anul acesta, rugăciunile vor avea loc în biserici dimineața, iar seara la ora 17:30, focurile de veghe vor fi aprinse simultan în întregul Ținut Secuiesc, conform informațiilor oferite de Consiliul Național Secuiesc (SZNT). Comunităților maghiare din Secuime și din întreaga lume li se solicită să promoveze această zi.

Organizatorii subliniază că acțiunea lor nu reprezintă o amenințare, ci o perseverență în urmărirea pașnică a autonomiei. Ei susțin că aceasta ar putea contribui la securitate, pace și prosperitate, subliniind că populația din zonele locuite de secui continuă să solicite autonomia teritorială, inclusiv după perioada epidemiei de coronavirus și în ciuda tensiunilor internaționale.

Focurile de veghe au fost inițiate pentru prima dată în 2015 cu scopul de a evidenția granițele Ținutului Secuiesc, care se suprapun în mare măsură cu granițele lingvistice și culturale. Proclamația focurilor de veghe, semnată de Balázs Izsák, subliniază necesitatea autonomiei teritoriale și face apel la mijloace pașnice și respectarea cailor legale.

De menționat că autonomia teritorială este respinsă de România și conform Constituției sale, acordarea acesteia este imposibilă.

Ținutul Secuiesc se întinde în sud-estul Transilvaniei și cuprinde județele Covasna și Harghita, precum și părți din Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț, fiind locuit în mare parte de secui.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img