30 aprilie 2024
ActualitateIstoricul general al mașinii, dar și eventualele daune, verificate online, la RAR

Istoricul general al mașinii, dar și eventualele daune, verificate online, la RAR

Mașinile înmatriculate în țară pot fi verificate pe pagina de internet a Registrului Auto Român. Datele generale pot fi obținute gratis. În schimb, pentru a afla dacă mașina a trecut prin service, pentru repararea unor daune, se percepe o taxă modică.

Puțini știu că Registrul Auto Român (RAR) oferă posibilitatea celor care vor să cumpere o mașină second hand înmatriculată în țara noastră să îi verifice gratuit istoricul, înainte de a plăti banii pe ea. Totul se face online, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul RAR, accesând pagina de internet a instituției, la secțiunea Istoric vehicul https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx. Astfel, cei interesați pot afla informații utile legate de mașina căutată care a trecut măcar o dată pe la RAR. Va fi nevoie de o adresă de e-mail validă pe care o vor introduce în acea secțiune, dar și de seria șasiului mașinii (numărul de identificare al mașinii, care se regăsește atât în Cartea de Identitate a Vehiculului – CIV, cât și în certificatul de înmatriculare). Odată introduce aceste elemente, cel interesat va primi, pe adresa de e-mail furnizată, un cod de confirmare, care trebuie introdus, mai departe, în aplicație. La final, solicitantul va primi pe adresa de e-mail raportul privind istoricul mașinii, cu date generale privind atât elementele tehnice de identificare ale mașinii, norma de poluare, valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului etc., cât și de câte ori i s-a efectuat inspecția tehnică periodică (precum și când expiră viza ITP) sau dacă mașina apare cu daune în baza de date a RAR. Din păcate, în raportul general nu sunt prezente și datele privind odometrul (dispozitivul folosit pentru a măsura distanța parcursă de un vehicul), întrucât, într-o notă din subsolul documentului, RAR precizează că legislația actuală permite ca aceste date să fie livrate de instituție abia de la 1 ianuarie 2024.

Detalii în plus, doar în schimbul unei taxe



Cei care vor, tot online,  să afle mai multe despre autoturismul vizat, eventual dacă, de la înmatriculare până la data interogării, a fost avariat, ce daune a suferit etc., vor putea obține o listă cu toate aceste detalii plătind suma de 35 de lei. Informațiile sunt sigure, întrucât acestea provin de la firmele de asigurări. Pentru a primi aceste detalii, va fi nevoie de următorul pas, acela de a solicita, în aplicație, date despre daunele suferite de mașină. Informațiile conțin detalii privind zona mașinii în care au fost înregistrate avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe vehicul, dacă au fost afectate structura de rezistenţă sau elementele de siguranţă ori dacă dauna a avut o valoare mare, precum și intervalul valorii devizului de reparaţie sau intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrat la data întocmirii devizului.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri