30 aprilie 2024
Zona zeroNew PressȘi dacă zilele au culori?

Și dacă zilele au culori?

Pe șapte aprilie, a avut loc, la Galeriile ”Alfa”, vernisajul expoziției ”Arhetip”, a artistului Mihai Chiuaru. ”Este o expoziție legată de lumină, de semne, de simboluri. E legată de ideea de arhetip, care nu înseamnă altceva decât modernul la care acesta se raportează”, după cum a spus creatorul său. Expoziția ne oferă o cheie spre altă lume, în care, după cum ne-a dezvăluit autorul, nu avem, de exemplu, mere, ci ”o imagine arhetipală a mărului, care face trimitere la geneza biblică, este păcatul biblic, cu alte cuvinte”.

Vernisajul a fost un eveniment cu un public numeros și divers, dar toată lumea s-a simțit bine. Pentru cei care nu au ajuns la deschidere, există și un album ”Arhetip”, cu lucrări din expoziție, realizat de Ovidiu Ungureanu și Marius Siminiceanu, însă, știți cum se spune, ”Live e mai bine”, așa că pentru cei dornici de-a privi face to face arta vor găsi expoziția la Galeriile ”Alfa”, de pe strada Mărășești 12, din Bacău, în lunile aprilie și mai 2022.

Lucrările vă așteaptă pentru a vă decora viața cu încă puțin frumos. Fiecare pictură este unică, o idee nouă în această lume unde noutatea e în prim-plan. Astfel că ideile devin noutatea, ce atunci când este pusă în practică prinde viață. Una dintre întrebările ce apar când privești operele de artă este legată de culoare. De ce această culoare? Cum a fost aleasă? Ei bine se spune să trăiești momentul, să nu ratezi clipa. Asta s-a întâmplat. Dacă o culoare dominantă dintr-un tablou a fost aleasă după starea zilei, cred că e timpul să ne gândim la acest aspect zilnic. Ce ar fi dacă ne-am obișnui să privim culoarea fiecărei zile?



Totul contează. Visele o fac, părerile, ideile, speranțele, culorile, pozele. Absolut totul contează. Într-o cantitate mai mare sau mai mică, dar o fac. Arta este unul dintre lucrurile care contează. A contat, contează și va conta. Nimeni nu știe când noi vom dispărea, când vecinul de la trei nu va mai fi sau oricare altă persoană. Se spune că dacă am face un horoscop serios, care chiar să coincidă și să funcționeze, ar avea o singură idee: vei muri. Chiar vom muri. Cu toții suntem pe moarte. Depinde doar ce înțelegem din asta. Ce nu va muri, însă, este arta. Aceasta va dăinui veșnic. Poate azi, pentru tine, ”Arhetip” e doar o altă expoziție. ”De ce să îmi pierd timpul cu ea?”. Pentru că e importantă, dar nu neapărat cum am crede la prima privire. Arta, această expoziție, e o altă privire asupre lucrurilor din jurul nostru. Pentru a fi sinceri unii cu alții, adevărata importanță o vom înțelege peste zece-cincisprezece ani de acum înainte, dar asta nu ar trebui să ne împiedice să o vizităm acum, ci, din contră, ar trebui să fie doar o altă sursă a speranței noastre.

MARIA-ALEXANDRA VAMAN, 14 ANI, elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ”Dr.Alexandru Șafran”, membră a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri