30 aprilie 2024
ActualitateBani de la stat pentru asociațiile de locatari

Bani de la stat pentru asociațiile de locatari

Proprietarii de locuințe, organizați în asociații, vor putea primi bani de la stat pentru creșterea eficienței energetice a imobilelor. Astfel, pe lângă izolarea pereților exteriori, deja susținută cu bani de la bugetul de stat, vor mai fi finanțate atât lucrările de montare a sistemelor de ventilație, a instalațiilor de iluminat, cu tehnologie LED, din spațiile comune, cât și a rețelei de apă, de scurgere și de canalizare. Cu bani de la stat, se vor putea schimba inclusiv ascensoarele.

Asociațiile de locatari vor putea primi bani de la stat pentru mai multe activități care vizează creșterea eficienței energetice a imobilelor de locuințe. Astfel, autoritățile propun, într-un proiect de act normativ, alocarea de fonduri modernizarea instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă.

Înlocuirea tâmplăriei exterioare și izolarea termică a planșeelor



În anii trecuți, în Bacău, de exemplu, pe perioada ultimului mandat al echipei Stavarache, câteva dintre asociațiile de locatari au fost susținute, în baza OUG 18/2009, pentru izolarea termică a pereților exteriori. Doar că selectarea celor care au beneficiat de acest sprijin s-a făcut după criterii neștiute de nimeni, cel mai probabil în interesul privat al unui grup.

După ce va intra în vigoare normativul pregătit de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), asociațiile de locatari vor fi sprijinite financiar pentru izolarea termică a fațadei – partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate.

Cu bani publici va fi posibilă și izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite. Vor mai putea primi finanțare montarea, repararea sau înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată.

Înlocuirea ascensoarelor

Cu sprijinul statului, se vor mai putea reabilita sau moderniza instalațiile de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii, prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, și instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

În cazul clădirilor rezidențiale, supuse unei renovări majore, unde sunt mai mult de zece locuri de parcare, se va finanța instalarea infrastructurii de cablare – conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, unde, ulterior, vor putea fi  instalate puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. Nu în ultimul rând, blocurile vor putea să înlocuiască cu bani de la stat ascensoarele, instalațiile electrice și de apă, de scurgere și de canalizare cu sisteme mai moderne și mai eficiente.

În prezent, puține asociații de locatari știu că, în baza OUG 18/2009, pot doar să reparare sau înlocuiască, după caz, mecanismele de acționare electrică a ascensoarelor de persoane.

Bani și pentru întocmirea documentației

Partea bună este că asociațiile de locatari vor fi susținute financiar inclusiv pentru plata cheltuielilor legate de elaborarea documentelor necesare acestor lucrări de creștere a eficienței energetice a imobilelor de locuințe. Proiectul mai stabilește că vor putea fi finanțate integral realizarea auditului energetic, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri