30 aprilie 2024
Sport„După un 2021 de referință, îmi doresc ca 2022 să fie un...

„După un 2021 de referință, îmi doresc ca 2022 să fie un an pliat pe construcție”

Directorul SCM Bacău, Ion Șarban, la ora bilanțului și a planurilor de viitor

În 2022, mai bine decât în 2021 și decât în 2020. În 2022, la fel ca în 2021 și ca în 2020. O greșeală? Nicidecum. Mai degrabă un paradox. Și cum se explică acest paradox ? Simplu. Printr-un… interviu. Un interviu care respectă tradiția de dată recentă. Una începută în 2020, continuată în 2021 și, iată, și în 2022. Un interviu la început de an în care directorul Sport Club Municipal Bacău, Ion Șarban face bilanțul a ceea ce a fost. Și în care expune planurile de viitor ce fixează, invariabil, ridicarea șachetei. Așa a fost și în 2020, și în 2021, și în 2022, tocmai pentru că 2022 se dorește mai bun decât 2021, care, la rândul său, a fost peste 2020.

-Domnule director, cum ați caracteriza 2021?



-Drept un an de referință. Așa îl simt și așa aș vrea să fie reținut peste timp. Ca un an în care s-au bus bazele unor proiecte viabile. Ar fi greșit să vorbim de un an zero, atât timp cât SCM Bacău are o istorie de peste șapte decenii, dar am convingerea că peste opt, nouă sau zece ani, vom putea lua 2021 ca pe un reper serios.

-În ce privință?

-Aș începe cu Contractele de Activitate Sportivă, deci cu partea financiară. E greu, dacă nu chiar imposibil, să construești rezultate sportive fără o situație economică adecvată obiectivelor tale. În 2021, CAS-urile au intrat într-o nouă zonă și aici mă refer la faptul că am ajuns la astfel de 37 de contracte: 21 pentru antrenori și 16 pentru sportivi. Reamintesc că în 2019, CAS-urile nu existau la SCM Bacău. Totodată, în 2021, toate secțiile clubului au avut un buget considerabil mai mare față de 2020.

-Numai puțin. Haideți să explicăm care este importanța unui astfel de Contract de Activitate Sportivă în economia unui club precum SCM.

-Sigur. Gândiți-vă că un junior are indeminizația sportivă fixată la maximum 500 de lei. Și că nu o poate lua din două locuri. Printr-un CAS, un junior de top la SCM Bacău ia cam de patru ori această sumă, iar impozitul îl plătește clubul. În paralel, poate lua și indemnizația de la lotul național. Ajunși aici, vreau să subliniez că în 2021, premierile sportivilor și antrenorilor s-au efectuat în mare parte cu ajutorul Primăriei și a Consiliului Local- aici înregistrându-se și o premiere record pentru rezultatul obținut de Bianca Ghelber la Jocurile Olimpice- iar o parte dintre restanțe vor fi compensate în acest an ținând cont de faptul că și Ministerul mai are de finalizat premieri pentru anul trecut.

-Pentru a folosi sintagma dumneavosatră, 2021 a fost un an de referință și în privința rezultatelor sportive. Ați trecut de 300 de medalii.

-Mai precis, am cucerit 303 medalii, lucru care nu se mai întâmplase de foarte mult timp, cred că de pe vremea domnului președinte Dorin Arădăvoaicei. Cel mai îmbucurător nu este însă numărul de medalii. Bineînțeles, și cantitatea are un rol, dar în cazul de față calitatea merită scoasă în evidență. Anul trecut am avut nu mai puțin de 14 medalii internaționale.

– Le trecem în revistă?

-Sigur că le trecem. Cinci au fost la lupte: două la Europene prin Denis Mihai și Georgiana Antuca și trei la Balcaniadă prin Ali Gean, Ignătescu și Iurașcu. Am avut trei la haltere, toate prin Andrei Ciobanu, la Campionatul European și tot trei la sărituri în apă prin Eduard Dima la Balcaniadă. Evident, secția regină a fost atletismul, grație Biancăi Ghelber, cu aur la Cupa Europei și argint la Balcaniadă și a Ștefaniei Zediu, medaliată la Balcaniada de Juniori.

-Vorbim de medalii internaționale, dar piscul lui 2021 a fost fixat printr-un loc șase, cel al Biancăi Ghelber, autoarea unui record personal la aruncarea ciocanului în cadrul Jocurilor Olimpice.

-Nu a fost doar piscul lui 2021 pentru SCM Bacău, ci și pentru atletismul romînesc, devreme ce Bianca a fost desemnată cea mai bună atletă a anului în România, iar antrenoarea sa, Mihaela Melinte, antrenoarea numărul 1 al lui 2021.

-Am vorbit de plusurile lui 2021. Minusuri?

-Întotdeauna e loc de mai bine. În cazul de față, e loc de mai bine, printre altele, la secția de box, care a înregistrat un recul internațional anul trecut. Vorbim de secția cu cele mai mari așteptări- în 2021 au fost și Europene și Mondiale- și, totodată, de secția aflată pe primele două locuri ca buget. Este clar că e nevoie de o schimbare de strategie. Iar aici m-aș întoarce la origini. Concret, nu vreau să mai importăm campioni pe care ulterior să nu-i mai regăsim în club, ci îmi doresc să ni-i creștem noi. Merită și Bacăul să aibă campionii săi la box, campioni băcăuani sută la sută. Dacă s-a putut și se poate la atletism, la haltere, la sărituri în apă, ca să nu mai vorbesc de lupte, de ce nu s-ar putea și la box?

-Cum ați vrea să fie 2022?

-Drept unul al construcției. Iar cel mai grandios obiectiv este acel campus sportiv care, dacă va fi pus pe picioare, va deservi nu doar SCM Bacău sau cluburile sportive din Bacău, ci și loturile naționale și, mai presus de toate, ar fi funcțional pentru orașul Bacău. Aici s-ar putea organiza și desfășura și evenimente din alte sfere, nu doar din sport. Ei bine, dacă în 2021 am făcut primii pași, în 2022 sper să avansăm. Noi am identificat locația: o unitate de învățământ care este nefuncțională și în stare de degradare. Avem undă verde din partea Primăriei, unitatea respectivă fiind administrarea municipalității. Urnează ca Primăria, Ministerul Educației și Ministerul Sportului să urmeze procedurile necesare astfel încât această investiție să intre într-o nouă etapă dezvoltare.

-Alte obiective?

-Contractele de Activitate Sportivă vor continua să fie o miză importantă. Mi-aș dori să putem crește suma pentru vârfuri, dar și să putem asigura o ritmicitate a plăților. Totodată, sper ca relația cu sponsorii de bază, și aici aș aminti Compania Dedeman, Simba Invest și Agricola să fie în continuare una optimă. Nu pot uita că sprijinul oferit de Dedeman și de Simba Invest s-a dovedit esențial în 2021 în privința organizării turneului internațional de tenis găzduit de baza SCM Bacău.

-În planul rezultatelor sportive cum se prefigurează acest an?

-Oho, avem multe obiective și în 2022, iar cele pe plan internațional sunt vârf de lance! Vorbim despre atletism, prin Bianca Ghelber, Ramona Verman, Ștefania Zediu și Adnana Vrânceanu, lupte prin Denis Mihai, Vasile Cojoc, Igor Botez și Georgiana Antuca, haltere prin Andrei Ciobanu, box prin Daniel Hermeziu, Dumitru Vicol și Saly Palapuic, sărituri în apă, prin Eduard Dima și, ca un new-entry de succes, înot prin Ștefan Cozma și Carol Cojocaru. Am încredere că dacă va fi sănătate, vom putea continua cu ridicarea ștachetei, astfel încât la finalul lui 2022, să-l privim ca pe un an mai bun decât 2021.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri