30 aprilie 2024
Actualitate„Spargatorii” de nuci

„Spargatorii” de nuci

A venit și vremea miezilor de nuci verzi. Sunt căutați mai ales de cei care au probleme cu tiroida, datorită concentrației de iod pe care o conțin. Dar pot fi consumați și pentru gustul plăcut pe care îl au acum, abia întăriți, curățiți cu migală de pieliță.

Casa arsă, mâinile înegrite

În pasajul de vizavi de Luceafărul, doi tineri, așezați pe pervazul unei vitrine, lângă două măsuțe improvizate din cutii de carton, muncesc de zor. Mânuiesc cu dibăcie vârful cuțitului. Au degetele înegrite de iodul care le-a intrat în piele, de la atâta scobit. Poartă mănuși de protecție. Sunt de loc din Girov – Neamț, și au venit cu sacoșele umplute cu nuci verzi, în Bacău.



Știu că vadul e mai bun. Sunt mulțumiți dacă fiecare vinde într-o zi, 10-12 păhărele ca cele pentru bere, la prețul de 10 lei. Încap într-unul cam 20 de nuci.

Gabi e mai precaută, îl lasă pe el să vorbească: „Avem de treabă până în toamnă. Nu se termină dacă pe astea le-am cules de verzi. Sunt mulți nuci în zona noastră. Ne lasă oamenii să luăm. Mergem în sat, cumpărăm ulei, sau dăm bani dacă sunt care vor de băut, și facem schimb. Le lăsăm să se usuce, scoatem miezul uscat, după care îl ducem la Roman.

Îl ducem cu sacul. Anul trecut a fost 17-18 lei kg de miez. Cu cât îl vând ei la cofetării nu mai este treaba noastră.” De sub bluza lui Florin se întrevede o cicatrice care duce spre gât. L-am întrebat ce-a pățit? „Am ars 8 în casă. Toți ne-am ars… dar trăim! Și frații, și mătușa, și nepoatele lu’ mama. Ne-a ajutat primăria, și oamenii. Am ridicat una nouă în alt loc.

Dacă nu am face noi treaba asta, nucile ar mucegăi pe pământ.”
Nucul rămâne arborele cu cea mai prolifică utilizare la noi. Din fructele abia dezvoltate se prepară o delicioasă dulceață. Miezii din nucile coapte sunt foarte căutați de patiseri și cofetari.

Cojile verzi în industria coloranților naturali. Frunzele au efecte benefice în băi, pentru anumite tratamente. Esența tare a lemnului și nuanța specifică, dă valoare mobilierului de calitate.

Înainte de 1989, nu primeai autorizare să tai un nuc în gospodărie, decât dacă arătai că ai plantat alți trei, ajunși la maturitate.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri