2 mai 2024
OpiniiEditorialSă ne bucurăm, vin alegerile!

Să ne bucurăm, vin alegerile!

Fiecare scrutin aduce vești bune despre viitor, așadar să ne bucurăm! Oare ce ne vor promite de data asta? PNL va vorbi, probabil, despre independența justiției și dosarele adversarilor, iar PSD-ALDE despre salarii, pensii și infrastructură. Toate sunt importante.

Pentru mulți români, în Anul Centenarului, marea durere e lipsa unor autostrăzi care să lege regiunile istorice ale României și România de Ungaria, Austria, Germania. Autostrăzi, prosperitate, solidaritate. În secolul XXI, fără autostrăzi și internet nu există prosperitate. Iar fără patriotism nu există primele două.

Un neam dezbinat va sfârși în sclavie și sărăcie. Sigur, unii cetățeni pot alege Costa Rica, Madagascar și alte zone însorite ale planetei. E și fuga o soluție, o filozofie de viață, o sursă de adrenalină! Cei mai mulți vor trăi, însă, aici. Aceștia cer autostrăzi pentru că autostrăzile atrag afaceri și locuri de muncă.

Antreprenorii nu fac risipă de combustibil, de timp și piese de schimb din iubire pentru noi. Dar nu e suficient să existe autostrăzi ca să trăiești normal, să ai starea de confort spiritual care îți permite să-ți vezi de treburile tale și să le realizezi bine sau foarte bine. E nevoie și de altceva. De exemplu, de un sistem bazat pe norme acceptate de toți și valabile pentru toți.

Degeaba ai drumuri moderne, care te-au scăpat de mocirlă, dacă trăiești într-o mocirlă morală. Pentru ca societatea să se autocorecteze atunci când apar derapaje e nevoie de o anumită forță, iar această forță se naște după ce, mulți ani, aceleași greșeli au fost sancționate cu aceeași măsură.

E important (și ne mândrim) că primarii băcăuani sunt preocupați de starea drumurilor, asfaltându-le chiar și pe cele din câmp din fondurile UE, dar e și mai important ca aceștia să fie un exemplu de moralitate. În același timp, nu e corect ca edilii să fie nevoiți să aleagă între moralitate și prosperitate.

Mă refer, firește, la prosperitatea comunității. Sistemul, cel modelat de deciziile parlamentarilor, care sunt cei mai puternici dintre politicienii patriei, trebuie să le permită să construiască fără să greșească. Promite cineva un astfel de sistem?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri