30 aprilie 2024
ContrasensApusul unui imperiu

Apusul unui imperiu

O știre pe care nu am văzut-o pe la noi este aceea că în regiunea ucraineană Transcarpatia (Zacarpatia) au început să fie masate forțe militare. Au fost filmate și difuzate imagini cu coloane de transportoare blindate și camioane care veneau în regiune, Kievul afirmând că vrea să înființeze o nouă unitate militară, în vreme ce se zvonea că se pregătea expulzarea consulului maghiar din Beregovo.

Ucrainei nu-i place că Ungaria a început să elibereze pașapoarte etnicilor maghiari din regiune, totul pe fondul disputei vechi de anul trecut cu privire la interzicerea folosirii limbilor materne în educație. Masarea trupelor în regiune vrea să fie un avertisment. O mișcare proastă, fără îndoială, pentru că, în loc să calmeze tensiunile, le va amplifica.

Nici nu va fi greu pentru vreo altă parte interesată să pună la cale vreo provocare care să ducă la escaladarea conflictului. Să ne imaginăm un lucru: cum credeți că va reacționa Ungaria în cazul în care ucrainenii se apucă să tragă în etnicii maghiari din Transcarpatia? Evident, nu va declara război, însă, cu siguranță nu va sta cu mâinile în sân așteptând convocarea Consiliului de Securitate al ONU care să condamne „ferm” agresiunea.

Cu siguranță că va proceda ca Rusia în conflictul din Est: va ajuta cu arme, sfaturi și, eventual, voluntari. Să nu uităm că există regiuni din Ucraina în care există și etnici români. Iar ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că românii sunt folosiți de Rusia în războiul hibrid contra Kievului. Și că Ucraina trebuie să ia măsuri contra amenințărilor. Desigur, România nu va face nimic, așa cum nu face nimic de un an de zile să-și apere minoritatea din Ucraina pe tema noii legi a învățământului.

Suntem prea preocupați să ne consolidăm statutul de colonie care execută doar ceea ce i spune. Problema este că lucrurile evoluează. Situația nu va rămâne așa. Ucraina este ultima construcție multinațională din Europa, care ocupă teritorii ce nu i-au aparținut de-a lungul istoriei, dar pe care le-a primit cadou de la URSS. Forțele militare trimise în Transcarpatia reprezintă doar neputința de a înțelege situația. Donbassul și Luganskul nu se vor mai întoarce. Crimeea, nici atât.

Asasinarea liderului din Donbass nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile, aruncarea în aer a stâlpilor de electricitate care alimentau Crimeea n-a fost decât un alt semn al neputinței. Un conflict în vest nu ar fi decât un alt semn că imperiul se destramă, cu tot sprijinul american primit.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri