vineri, 19 decembrie 2025

Expert german la Colegiul „Letea”


Paine si tarte cu fructe germane pe masa elevilor

Timp de trei saptamani, Colegiul Tehnic “Letea” a gazduit un expert german in industria alimentara care le-a aratat elevilor standarde europene in prepararea produselor de larg consum. El a impartasit experienta sa în prepararea unor retete de patiserie si brutarie specific germane. Expertul a promis si echipamente viabile pentru laboratoarele colegiului.

Colegiul Tehnic “Letea” a avut un oaspete special. Este vorba despre un expert german, care, timp de trei saptamani, a impartasit elevilor din experianta sa in prepararea produselor alimentare. S-au lucrat in laboratoarele colegiului retete speciale de patiserie si brutarie, iar produsele finite au fost servite celor 80 de elevi aflati in caminul liceului. “Expertul german a sosit in scoala noastra printr-un program sustinut de Guvernul Germaniei, program intitulat «Senior Expert Service», prin care se asigura consultanta de specialitate celor care solicita acest lucru. Noi am aplicat printr-un ONG din Cluj la acest program, am solicitat asistenta pentru toate cele trei calificari pe care ni le-am propus pentru clasa a IX-a, respectiv industrie alimentara, alimentatie publica si electrician auto. Acum, avem expertul pe industrie alimentara”, ne-a declarat prof. Viorel Coseraru, directorul Colegiului Tehnic “Letea” Bacau. In prepararea produselor, expertul german a folosit doar ingrediente naturale, gen oua, lapte, seminte, fara stabilizatori sau amelioratori. Dupa cum era de asteptat, rezultatul a fost unul deosebit de gustos astfel incat elevii de la cantina la care au ajuns cornurile germane, de exemplu, au preferat sa le serveasca mai mult ca un desert. Cele trei saptamani petrecute de catre specialistul german în laboratoarele de practica ale Colegiului Tehnic “Letea” au fost pline de învataminte pentru musafirul occidental. “Am venit aici, in Bacau, pentru a le arata elevilor standardul pe acest domeniu din Germania si a imbunatati, pe cat posibil, activitatile specifice de aici. Urmatorii pasi din acest proiect, dupa integrarea in sistem, vor fi din etapa in etapa, insa importanta acum este prezentarea standardului. Cand ma voi intoarce in Germania, voi comunica, bineinteles, cu partenerii din corporatie, voi spune ce am vazut aici, ce am facut si, sper, ca in timp, in baza unor sponsorizari, sa realizam si aici conditii, sa aducem echipamente, pentru ca elevii sa invete la normele existente in Europa”, a explicat Wilhelm Renn, expertul german si presedinte SES. Acesta a promis sa doneze cat mai curand colegiului bacauan un set de echipament pentru brutarie si patiserie de capacitate mica, astfel încat sa poata fi folosit frecvent de elevii care fac instruirea practica, dar si ca va facilita finantari pentru îmbunatatirea activitatii pe domeniul industriei alimentare, dar si sprijin pentru stabilirea de parteneriate cu agenti economici de profil din Germania si cu unitati de învatamant similare. Aceste parteneriate vor permite elevilor de la “Letea” sa faca practica în strainatate si chiar sa-si gaseasca locuri de munca în occident.
Roxana Neagu



spot_img