30 aprilie 2024
ActualitatePrimarul Cosmin Necula, în dialog cu protestatarii

Primarul Cosmin Necula, în dialog cu protestatarii

Primarul Bacăului i-a invitat, miercuri seră, la discuții, pe reprezentanții celor care au protestat în ultimele zile față de lipsa apei de la robinete. Întâlnirea a avut loc în Sala Mare a Prefecturii Bacău, după ce protestatarii au blocat, din nou, atât zona centrală a orașului, cât și strada 9 Mai.

Mitingul

După mitingul de marți seară, cei care au protestat și-au dat din nou întâlnire în fața Primăriei pentru miercuri, la ora 19.00, însă abia pe la 19.30 s-a adunat masa critică necesară pentru ca liderii protestului să aibă curajul să ceară oamenilor să blocheze strada. Deși mult mai puțini decât în prima zi, protestatarii și-au luat inima în dinți și au început să traverseze într-una pe zebra din apropierea Primăriei.



Poliția rutieră a închis cele două capete ale străzii, la Policlinică Veche și la Hotelul Decebal, folosind inclusiv celebra mașină cu radar JKK. După un timp, în vreme ce se scanda de zor “Hoții”, “Vrem apă!” și câteva lozinci politice legate de Dragnea și Necula, unul dintre liderii revoltei a cerut protestarilor să meargă și să blocheze E85. O parte a oamenilor l-au urmat, și, în ciuda negociatorului de la Jandarmerie care a încercat să convingă lumea să nu blocheze strada, lumea a început să traverseze non-stop și pe trecerea de pietoni de pe 9 Mai.

Circulația rutieră a fost deviată de polițiști și nu prea au avut ce mașini bloca. Jandarmii i-au convins pe protestatari să lase să treacă autobuzele care nu puteau ocoli pe Războieni și ambulanțele. Totuși, un taximetrist, frustrat că nu poate trece, le-a strigat niște cuvinte care i-au nemulțumit pe manifestanți, ce au început să-l apostrofeze. După câteva minute de defilat pe trecerea de pietoni, protestatarii s-au plictisit, mai ales că reprezentanții lor au fost invitați la o discuție cu primarul Cosmin Necula.

Discuțiile

Întâlnirea a avut loc la Prefectură, în jurul orei 20.00, din partea administrației participând și reprezentanții Companiei de Apă. Atmosfera a fost ceva gen CPUN-ul anilor ’90, în sensul că, orice încercau să explice cei de la CRAB, erau întrerupți de reprezentanții protestatarilor care spuneau că nu-i interesează explicațiile tehnice, ei vor să știe când vor avea apă. “Știți că vă putem da foc? Vă dăm foc la toți și la Primărie, și la Prefectură!”, a amenințat unul dintre negociatorii manifestanților.

“De ce pe vremea lui Ceaușescu, când eram cu 100.000 mai mulți locuitori și mergea și industria toată, aveam apă și acum nu avem?”, a întrebat altul, uitând că înainte de 1989 apă se dădea cu program în Bacău, câteva ore pe zi. Reprezentanții manifestanților i-au spus primarului Necula că nu-l consideră vinovat “ca persoană fizică” pentru avaria care a lăsat Bacăul fără apă de sâmbătă dimineață, în schimb este de vină pentru că face parte din sistem.

Ce a spus primarul

“Am vrut să vă explice specialiștii de la CRAB ce s-a întâmplat, însă dânșii au limbajul de lemn și nu au reușit să se facă înțeleși. Eu nu am venit aici pentru a-mi face campanie electorală”, a spus primarul Necula. “Suntem deja la a treia avarie anul acesta, pe acest sistem de aducțiune.

Din cei 65 de kilometri, 45 de km au fost reabilitați cu costuri de 52 de milioane de euro în 2011. Dar în 2015 a avut loc prima avarie majoră pe conducta reabilitată și încă de atunci președintele Consiliului de Administrație de la CRAB a spus că proiectul are greșeli de execuție și proiectare.

În 2016, imediat după ce am ajuns primar, a apărut o avarie majoră și atunci am întrebat unde e sistemul de rezervă. Am aflat că puțurile fuseseră lăsate în paragină. Nu exista nimic”, a mai spus Necula. El a amintit că a reușit să obțină de la Guvern bani pentru un sistem de rezervă.

“Noi plătim acum furtul de după 1990. Acolo s-au făcut lucrări de mântuială și banii i-au luat alții”, a concluzionat unul dintre reprezentanții protestatarilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri