19 aprilie 2024
SportBogdan Duță, debut internațional sub semnul Barcelonei

Bogdan Duță, debut internațional sub semnul Barcelonei

Arbitrul băcăuan a condus șase jocuri la prestigiosul turneu U14 „Lennart Johansson Academy Trophy” din Suedia, inclusiv uvertura dintre formația catalană și AIK Stockholm

Alți senzori, aceeași senzație

Peste câțiva ani, poate că-i va arbitra din nou. De data aceasta, în cupele europene. Fotografia-ritual premergătoare startului de meci ar trasa, astfel, un arc peste timp. Ca un curcubeu. Natural, vor exista schimbări fiziologice. Eventual, și de tehnologie. Dar și multe asemănări. Jucătorii Barcelonei vor purta aceleași culori blau-grana; doar mărimea echipamentului se va modifica. Bogdan Duță va continua, în schimb, cu „size M”; poate numai fanionul din dotare să încorporeze, între timp, alți senzori, mai sofisticați, mai performanți. Concentrarea, plăcerea de a juca fotbal și de-al arbitra vor rămâne însă cu siguranță neschimbate. Așa cum au fost și acum, la „Lennart Johansson Academy Trophy”, competiția care reunește, anual, la Solna, lângă Stockholm, cele mai bune echipe Under 14 din lume.



Bacăul, prezență fixă

Ediția din 2018 a competiției ce poartă numele reputatului ex președinte UEFA a inclus la cele trei categorii-13 ani băieți, 14 ani băieți și 13 ani fete- nume de referință din fotbalul internațional. FC Barcelona. Atletico Madrid. Anderlecht. Galatasaray. Manchester City. Feyenoord. Zenit Sankt-Petersburg. Bacăul a fost, la rândul său, prezent în Suedia. Pentru al doilea an la rând. Nu cu o echipă, ci cu câte un arbitru asistent. Dacă în 2017 a ținut steagul sus Alexandra Apostu, acum a venit rândul lui Bogdan Duță. Aflat la debutul internațional, asistentul monitorizat de Comisia Centrală de Arbitri în vederea includerii sale în primul eșalon, a oficiat la șase meciuri din cadrul „Lennart Johansson Academy Trophy”. Inclusiv la uvertura competiției: gazdele de la AIK Stockholm contra „extratereștrilor” Barcelonei. Un regal.

Victoria se cânta în spaniolă

„Întreg turneul s-a dovedit o experiență unică, însă meciul de deschidere a avut ceva cu totul special”, a mărturisit Bogdan Duță. Asistentul în vârstă de 32 de ani a fost impresionat de fastul ceremoniei de deschidere. De tribunele arhipline, deși pe teren se aflau două echipe de copii. De imnul lui AIK Stockholm, cântat din toată inima de gazde. De disciplina manifestată de jucători în timpul confruntării: „Nu a existat nici măcar un protest”. Și, firește, de calitatea jocului prestat de puștii Barcelonei: „Acum am înțeles și mai bine de ce, la nivel de seniori, Barcelona este… Barcelona”. Catalanii s-au impus cu 3-0. Câștigând până la urmă turneul după ce au trecut în finală de Anderlecht. Și la celelalte două categorii de vârstă victoria s-a cântat în spaniola, Atletico Madrid luând ambele trofee. „Încă o dovadă a dominației pe care o exercită fotbalul din țara lui Iniesta, Fernando Torres și Sergio Ramos” este concluzia lui Bogdan Duță.

Patru zile, niciun claxon

Dincolo de cele șase suprafețe sintetice care au constituit cadrul competițional al turneului de la Solna, Bogdan Duță a avut posibilitatea să cunoască și să aprecieze profesionalismul și particularitățile tuturor echipelor participante, organizarea fără de cusur pusă în practică de gazde, dar și stilul de viață relaxat al nordicilor. „Cât am stat în Stockholm, nu am auzit un claxon. Și nici nu mi s-a întâmplat să văd așteptând la stop patru mașini una după alta. Localnicii utilizează foarte mult bicicleta. E o lume aparte, iar nopțile albe, caracteristice acestei perioade în emisfera nordică au accentuat senzația de alt tărâm”, sună impresiile de călătorie ale lui Bogdan Duță.

Next level: Liga I

Prezența la o competiție de prestigiu precum „Lennart Johansson Academy Trophy” constituie, așa cum remarca și asistentul băcăuan, o experiență inedită. Dar cu siguranță că este și o rampă de lansare. Bogdan Duță e convins de importanța acestei etape în cariera sa. Și nu vrea să o rateze. Prin urmare, băcăuanul se pregătește cu asiduitate să facă marele salt. Fizic, teoretic și psihic, cuvintele lui Mejuto Gonzalez („arbitrajul este 90 la sută psihologie”) însoțind toate paragrafele si articolele din Regulament. Iar dacă totul va merge așa cum ar trebui să meargă, poate că nu va mai trece foarte mult timp și-l vom vedea pe Bogdan Duță ridicând fanionul de pe marginea unui teren de Liga I. Asta în așteptarea acelui moment magic din cupele europene care ar putea trasa un arc peste timp, ca un curcubeu în care vom regăsi nu doar roș-albastrul Barcelonei, ci poate că și galben- indigoul al celor de la AIK Stockholm.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri