30 aprilie 2024
CulturăS-a deschis Festivalul Naţional al Artei Naive

S-a deschis Festivalul Naţional al Artei Naive

După Salonul Naţional de Primăvară al Artei Naive, începând din acest an, în Bacău, unde funcţionează cu rezultate de excepţie, o adevărată şcoală de artă naivă, a debutat Festivalul Naţional al Artei Naive, la care au fost invitaţi pictori naivi din toate zonele ţării, artişti cu o bogată activitate expoziţională şi laureaţi ai mai multor concursuri şi festivaluri din ţară şi din străinătate.

Organizat de Asociaţia Naţională a Artei Naive din România, Festivalul a debutat vinei, 25 mai, cu vernisajul, la Galeriile ALFA din Bacău, a expoziţiei, unde sunt expuse 100 de lucrări, câte una pentru fiecare an din Centenarul Marii Uniri , lansarea catalogului şi a unui album de artă naivă.

În deschidere, Mircea Stroe, preşedinte al ANAN, Ioan Măric, celebrul nostru artist naiv, preşedinte de onoare al ANAN, au prezentat numerosului public prezent artiştii invitaţi să expună, scopul acestui festival şi au mulţumit pentru sprijinul acordat autorităţilor locale prezente la vernisaj, Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean, Cosmin Necula, primar al municipiului Bacău, colegilor de la Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România, manifestându-şi speranţa că acest festival va avea o viaţă lungă, deoarece au găsit, în Bacău, înţelegere şi disponibilitate pentru promovarea artei populare, a artiştilor naivi, care au câştigat numeroase premii internaţionale, arta naivă fiind o remarcabilă ambasadoare a imaginii Bacăului şi a ţării în spaţiul european.



Festivalul continuă şi sâmbătă, de la ora 11.00, la Cinema City fiind prezentat, în premieră, filmul „Comoara naivă”, al cărui protagonist este pictorul Ioan Măric. Programul mai cuprinde simpozionul „Arta populară, trecut, prezent şi viitor”, lansări de carte, spectacole. După vernisarea expoziţiei de la Galeriile ALFA, a urmat un spectacol folcloric, susţinut de Ansamblul “Muguraşii” din Săuceşti.

Cu alte detalii, vom reveni în ediţiile următoare ale ziarului DEŞTEPTAREA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri