30 aprilie 2024
OpiniiEditorialCine greșește plătește?

Cine greșește plătește?

Două au fost întrebările pe care și le-au pus băcăuanii, cel mai frecvent, în legătură cu Spitalul Municipal: „Când va fi terminat?” și „Cine plătește?”

Cine plătește pentru banii pierduți și pentru pacienții netratați în secțiile care ar fi trebuit să funcționeze de acum șapte-opt ani? Pentru disconfortul creat cadrelor medicale și bolnavilor Spitalului Județean de Urgență, care au fost nevoiți să suporte un șantier, cu tot ce înseamnă el – zgomot, praf, noroi, materiale -, în vecinătatea secțiilor și saloanelor.

Pentru toate aparatele scumpe care au zăcut „în conservare” așteptând să se miște constructorii. Avem de-a face cu o risipă impardonabilă, o risipă criminală! Trebuie să ne întrebăm și cine plătește pentru faptul că sute de mii de bolnavi ar fi putut beneficia de tomograf și celelalte echipamente de investigare/tratare încuiate în clădirea neterminată, dar nu au avut șansa asta! Reprezentanții consorțiului nu și-au pus întrebări, nu s-au sinchisit de aceste efecte deși știau cum stau lucrurile, ba chiar și-au pus la adăpost garanția.

Sunt vinovați, după cum vinovați sunt și decidenții locali, care nu au fost mai atenți și mai categorici. Am auzit adeseori că obiectivul „X” nu a fost realizat în termen din cauză că firma de construcții a dat faliment. (Nu-i bai, și-a schimbat activitatea pe altă firmă și a rămas cu banii.) Sau, mai grav, că lucrările au fost terminate dar, după recepție, podul sau autostrada s-au surpat. Nu am auzit, însă, despre constructori acționați în instanță și pedepsiți.

Poate în cazul Spitalului Municipal lucrurile vor sta altfel. Chiar dacă răul făcut nu poate fi reparat total, pedepsirea celor care își bat joc de o întreagă comunitate e foarte importantă pentru viitor. „Cine greșește plătește” spune un proverb românesc. La noi, în România ultimelor trei decenii, extrem de puțini au plătit. Nici legi bune nu am avut, nici patriotism, nici inteligență. Sper că administrația băcăuană va fi atât de fermă și de competentă încât să reușească să facă ceea ce declară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri