30 aprilie 2024
ActualitateBacăul are cea mai bună „latinistă” din țară

Bacăul are cea mai bună „latinistă” din țară

Mulți cred, atunci când aud de olimpici, că este vorba de niște tocilari. De câte ori am avut privilegiul să cunosc un elev olimpic am observat că sunt niște copii sau tineri destul de … normali. Acest lucru mi-a fost întărit și de Teodora Diana Leonte, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, care de curând a obținut locul I la Olimpiada Națională de Limbă Latină. Teodora este o adolescentă ca toți ceilalți colegi ai ei, care are și timp liber, care merge la majorate, dar care și învață. Pentru că-i place.

Și îi mai place să traducă din opera marilor poeți latini, este pasionată și de filosofie, dar nu la modul aprofundat. Între favoritele ei își mai fac loc istoria și chiar subiectele politice, dar într-o abordare mai de suprafață. Îi place și sportul, dar nu prea-l practică, decât ocazional un badminton, și adoră să danseze la petreceri și chiar la club, din când în când. Chiar dacă urmează examenul de bacalaureat nu-și face griji, pentru că se consideră bine pregătită, iar reușita de anul acesta îi asigură un loc la facultatea de limbi clasice, acolo unde, pe lângă latină, vrea să studieze portugheza și germana.

„În clasa a IX-a m-am îndrăgostit de latină și în mod deosebit de gramatică. Știu că pare ciudat. Am văzut că fiecare cuvânt avea o identitate și în relație cu alte cuvinte forma înțelesul total al textului”, și-a început povestea Teodora Leonte, care a fost remarcată de prof. Florentina Neculau și care i-a făcut propunerea să meargă la olimpiadă. Tânăra a acceptat provocarea, s-a pregătit și a avut plăcuta surpriză să se claseze pe locul III la Olimpiada Națională. Apoi au urmat și alte concursuri de limba latină și alte olimpiade la care a câștigat premii importante, totul culminând cu reușita de anul acesta, când Teodora Leonte s-a clasat pe locul I la Națională, devenind practic cea mai bună „latinistă” din țară. „A fost o împlinire sufletească pentru că am văzut că toată munca și idealurile mele s-au materializat”, a mai spus tânăra câștigătoare a Olimpiadei Naționale de Latină 2018, reușită care îi asigură locul în lotul României la un concurs internațional ce se va desfășura luna viitoare la Arpino, în Italia.



„Mă consider un om de succes în momentul actual, și un om format. Cred că toată această realizare a fost potențată și de munca profesorilor, și cei din gimnaziu și cei din liceu, și aș vrea să le mulțumesc pentru toată implicarea lor și pentru toată susținerea. Fără ei probabil n-aș fi ajuns atât de departe”, a încheiat Teodora Leonte, care ne-a mărturisit că după încheierea studiilor universitare își dorește să se îndrepte spre diplomație sau învățământ.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri