30 aprilie 2024
CulturăUnirea, arc peste timp

AVANCRONICA MUZICALĂ

Unirea, arc peste timp

Concertul simfonic dedicat celor 100 de ani de la unirea cu Basarabia este dirijat de Matei Pop, lector universitar la Academia de Muzică din Cluj, discipol al maestrului Petre Sbârcea, muzician talentat ce are o susţinută activitate artistică pe scenele româneşti şi premii pentru compoziţie.

Flautist numit în 2013 “Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei, cu nenumărate şi apreciate concerte solistice sau în ansambluri camerale, Matei Ioachimescu este laureatul unor importante burse şi distincţii şi iniţiatorul proiectelor muzicale: Paris, Playlist, Culorile sunetelor, cel mai recent turneu fiind La Vida Loca.

El interpretează în această seară primul Concert pentru flaut şi orchestră, în Sol Major de W.A. Mozart, şi în primă audiţie, lucrarea pe care tatăl său, Călin Ioachimescu i-a dedicat-o în anul 2012.



Călin Ioachimescu a studiat compoziţia cu Ştefan Niculescu, a frecventat Cursurile Internaţionale de Vară de la Darmstadt şi a fost distins pentru activitatea componistică, cu numeroase premii. Concertul nr.2 pentru orchestră, tot în primă audiţie, dedicat de Gheorghe Mustea lui George Enescu este scris în stilul Rapsodiilor române, dar are propria personalitate, la nivel de viziune, orchestraţie şi prelucrare folclorică.

În lucrare se oglindesc natura Moldovei, codrii, Nistrul… Şi sufletul poporului nostru. El cântă dragostea de natură, de meleag, de neam, precizează Ion Gagim în Fenomenul muzical Gheorghe Mustea.

Seara muzicală aniversară se încheie cu Suita I op.9 în Do Major pentru orchestră, pe care George Enescu a compus-o în anul 1903 cu dedicaţie pentru Camille Saint Saens. Lucrarea este cunoscută prin celebrul Preludiu la unison.

Folclorul, gândul, simţirile, ale noastre şi ale fraţilor noştri de peste Prut, la fel, simbiotic unite, în arc peste timp şi dureroase despărţiri.

OZANA KALMUSKI ZAREA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri