26 mai 2024
ActualitatePista Aeroportului Bacău, gata pentru finanțare

Pista Aeroportului Bacău, gata pentru finanțare

Documentația privind modernizarea pistei Aeroportului Internațional „George Enescu” din Bacău a fost actualizată și reaprobată, urmând ca solicitarea de finanțare să fie depusă pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) al Uniunii Europene.

„Săptămâna trecută am fost cu documentația la minister, unde am participat la o întâlnire de lucru. Ne-am consultat cu privire la niște mici modificări pe care trebuia să le facem. Vrem ca documentația să fie cât mai bună și să obținem finanțarea”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean.

Următorul pas va fi deschiderea procedurii de licitație pentru atribuirea contractului de execuție. Valoarea totală a investiției este de 195,8 de milioane de lei, din care 163,27 de milioane de lei vor acoperi costul lucrărilor de construcții. Pista de decolare/aterizare va avea o lungime de 2.500 m și o lățime de 80 m.



Proiectul mai prevede o cale de rulare CHARLIE, o cale de rulare DELTA, platforme antisuflu, două platforme RESA (zone de siguranță pentru ieșirile accidentale în afara pistei), un sistem de balizaj nou, o racordare la platforma de staționare a aeronavelor și un drum de securitate. Aeroportul din Bacău are un terminal modern, deschis în noiembrie 2017.

„Suntem singurul aeroport dotat cu un sistem de verificare a bagajelor care corespunde standardelor obligatorii din 2019-2020. Am fost verificați de Comisia de certificare a aeroporturilor internaționale și toți ne-au spus că echipamentele noastre sunt cele mai performante din țară”, arată Oana Chelaru, director.

În curând, ROMATSA va finaliza turnul de control, apoi vor începe lucrările la pistă, care vor dura 18 luni. Vechea pistă, construită în 1954, care nu mai corespunde cerințelor actuale, va fi înlocuită cu una modernă, având indicele CP 65. „Acest proiect, care va duce la creșterea capacității portante, va face posibilă aterizarea și decolarea aeronavelor grele și va atrage noi operatori, noi destinații”, a afirmat Sorin Brașoveanu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri