luni, 22 decembrie 2025

ALERTA de E.coli

Aparitia unor cazuri severe de toxiinfectie alimentara provocata de E.coli in Germania, Danemarca, Spania si Marea Britanie a determinat Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) sa realizeze o evaluare de risc si o serie de recomandari pentru populatie. Printre recomandari se numara: spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiilor animalelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja etc.); spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor; tratamentul termic corespunzator al carnii si carnii tocate inainte de consum (cel putin 70 grade Celsius timp de 2 minute in interiorul carnii); depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente; fierberea laptelui. Persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa trebuie sa evite prepararea si servirea hranei. Cei care au calatorit recent in tarile mai sus amintite trebuie sa acorde atentie sporita aparitiei unor simptome precum diaree cu sange si sa se prezinte de urgenta la medic. (D. Mincu)



spot_img