30 aprilie 2024
ActualitateConturi goale in spitale

Conturi goale in spitale

Niciun ban pentru medicamente

Spitalele publice din judetul Bacau au ramas fara bani pentru medicamente, materiale sanitare si plata utilitatilor. Unele dintre ele nu mai au finantare nici macar pentru asigurarea salariilor personalului in ultima luna a anului. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a cerut o rectificare bugetara de 20 de milioane de lei.

Ultimul trimestru al acestui an a prins spitalele fara bani in cont pentru medicamente, materiale sanitare si alte cheltuieli. Unele au suma necesara pentru salarii, altele, nici atât. Spitalul Judetean de Urgenta Bacau (SJU), de exemplu, are bani pentru a plati salariile in noiembrie, dar pentru decembrie, bugetul “este egal cu zero”, dupa cum ne-a declarat managerul Dan Stoica. “Este obligatorie rectificarea de buget pâna la sfârsitul acestui an, altfel vom acumula datorii. Este bine ca furnizorii nostri au luat o gura de oxigen când s-au platit arieratele (Ministerul Sanatatii a achitat datoriile pe care le aveau spitalele la 30 iunie, n.r.) si ne aprovizionam in continuare. Ritmul in care ne angajam la cheltuieli pe toate palierele, adica la medicamente, materiale sanitare, reactivi, este cel mediu anual si se situeaza sub media anului trecut.” La SJU se incearca asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare “absolut necesare”. Nici Spitalul Orasenesc Buhusi nu are vreun leut pentru luna decembrie, iar “in stoc avem medicamente putine”, ne-a declarat directorul financiar-contabil, Carmen Pahoncea.



Cel putin 20 de milioane numai pentru spitale

Spitalele publice au trecut in administrarea consiliilor locale si judetene din luna iulie, dar acestea nu pot compensa prin forte proprii sumele pe care ar trebui sa le achite CJAS. “La momentul acesta, Consiliul Local Comanesti nu poate interveni financiar la spital, ne-a declarat primarul orasului, Viorel Miron. Chiar daca spitalul are probleme acum, stiu ca are de primit bani de la Casa de Asigurari.” Conducerea CJAS ne-a declarat ca a solicitat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) o rectificare bugetara pentruu a plati serviciile efectuate de spitale pâna la finalul acestui an. “Am cerut o suma mai mare, dar ne-ar trebui minimum 20 de milioane de lei pentru spitale, ne-a declarat Viorica Draganuta, directorul CJAS. Cu plata la ceilalti furnizori de servicii medicale stam mai bine. Ne-ar mai trebui bani pentru decontarea retetelor compensate si a dispozitivelor medicale. Am fost la CNAS si mi s-a spus ca dupa discutiile cu FMI se va face analiza pe judete. Sa vedem ce primim.”

Doina Mincu

“Spitalele nu mai au bani. Se asteapta rectificarea, fiindca spitalele nu pot functiona doar platindu-se salariile, dar fara medicamente, materiale sanitare si hrana. Se vor acumula datorii, care se vor rostogoli in 2011. Bugetul de la anul ar putea fi mai mic, deoarece contractele vor fi influentate de contractul din acest an.”
Aurel Cretu, lider Sindicatul Sanitas

“Problema este ca a scazut colectarea la Fondul asigurarilor sociale de sanatate. In judetul Bacau s-au colectat in primele 9 luni ale acestui an 139 milioane lei, dar s-au cheltuit din fond 303 milioane lei, pentru asistenta spitaliceasca, medicamente compensate, dispozitive medicale, analize si functionarea Casei. Ar trebui sa se gândeasca si cei care tot cer bani ce deficit avem.”
Viorica Draganuta, director general CJAS Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri