30 aprilie 2024
ActualitateMinisterul de Interne vrea să întărească autoritatea poliţistului

Ministerul de Interne vrea să întărească autoritatea poliţistului

– oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău spun că doar cetăţenii vor avea de câştigat dacă legea va fi modificată – doar aşa, poliţistul va putea interveni fără „piedici” în sprijinul unei victime a violenţei în familie sau când un locatar tulbură liniştea în bloc

Oficialii de la Ministerul Afacerilor Interne au anunţat că vor să întărească autoritatea poliţistului în teren şi au pus deja în dezbatere publică un proiect de modificare a legii, astfel încât lucrurile să fie mult mai clare şi să nu mai existe situaţii în care poliţistul chemat la faţa locului să nu poată lua măsurile necesare pentru ca problema sesizată să fie rezolvată.

Practic, acum, se explică concret în ce condiţii se face legitimarea unei persoane, când este condusă la sediul poliţiei, care sunt drepturile suspectului, când se face încătuşarea sau imobilizarea acestuia.

Pedepse mai dure pentru cei care înjura polițiștii

Legea se vrea a fi mult mai dură şi cu cei care-şi permit să înjure sau să ameninţe un poliţist prezent la datorie, dar şi cu cei care intervin şi încearcă să-i împiedice pe agenţi să facă cercetarea la faţa locului sau când vor să conducă la secţie un cunoscut al acestora.



„Se doreşte să fie introduse şi câteva infracţiuni. Una ar fi continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil şi ştiţi că, de fiecare dată când suntem chemaţi de o persoană că se tulbură ordinea şi liniştea publică, poliţistul merge, constată, poate să aplice o sancţiune, că altceva nu are ce să facă.

Nu poate să pătrundă în locuinţă, nu poate să ia alte măsuri, deci cetăţenii din zona respectivă rămân în continuare nemulţumiţi şi se fac comentarii că poliţistul nu vrea să facă, nu vrea să ia măsuri, dar legea nu-i permite nici să intre în locuinţă, nici să scoată din locuinţă persoana care tulbură ordinea şi liniştea publică”, a explicat chestorul de poliţie Vasile Oprişan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru această faptă, pedeapsa ar fi de la 3 luni la 2 ani de închisoare.

Şi dacă legea va fi modificată, poliţistul va avea dreptul să intre într-o locuinţă, fără mandat, dacă există indicii că acolo se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol, dacă există o persoană decedată, dacă se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea de arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, ori dacă se află autorul unui act terorist.

Intervenții extinse

Poliţiştii băcăuani mai spun că au fost situaţii în care nu au putut interveni pentru a scoate victima din mâinile unui agresor, doar pentru că legea nu le permite să intre pe proprietatea privată.

„Întâlnim situaţii, de exemplu de violenţă în familie, când suntem sesizaţi să intervenim şi nu avem pârghia legală pentru a pătrunde în locuinţă pentru a stopa acea acţiune a făptuitorului asupra persoanei vătămate”, a precizat cms. şef Sorin Boghiu, şeful Secţiei 2 Poliţie Bacău.

„Au fost cazuri când am încercat să conducem o persoană la poliţie şi au intervenit alte persoane în apărarea ei, moment în care ne-a fost greu să mergem mai departe cu activitatea, dar şi cazuri când persoana respectivă a refuzat să-şi prezinte actele sau să ne însoţească la sediu. Noile modificări care au fost făcute specifică exact în ce momente şi în ce condiţii noi putem aplica aceste măsuri”, a spus şi cms. Marius Roca, şeful Biroului de Investigaţii Criminale Bacău.

Toate aceste modificări vor face ca intervenţia poliţistului să fie mai promptă, iar acest lucru va fi în beneficiul băcăuanilor, spun ofiţerii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri