30 aprilie 2024
ActualitatePompierii băcăuani au intervenit la mii de evenimente

Pompierii băcăuani au intervenit la mii de evenimente

– este vorba de peste 8.000 de intervenţii pe care le-au avut pompierii în primele nouă luni ale acestui an – echipajele Smurd au răspuns la peste 3.800 de solicitări

Militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău au intervenit, în primele nouă luni ale acestui an, la 8.701 evenimente, cu o rată de peste 31 de intervenţii pe zi.

Multe dintre acestea, 3.867 au fost solicitări la care au răspuns echipajele Smurd, dar au fost şi 421 de incendii, 249 de arderi necontrolate şi alte tipuri de incendii, intervenţii pentru salvarea animalelor şi peste 3.000 de recunoaşteri în teren, exerciţii sau măsuri de prevenire la diverse evenimente.

„Din totalul de 670 de incendii şi arderi de vegetaţie produse în zona de competenţă, peste 82 la sută s-au produs pe fondul neglijenţei unor persoane, care nu au respectat normele de prevenire a incendiilor”, spune cpt. Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice la ISU Bacău.



Principalele cauze care au dus la izbucnirea incendiilor au fost: focul deschis în spaţii deschise (257 de situaţii), urmată de coş, burlan de fum defect sau necurăţat, instalaţii electrice defecte şi focul deschis în spaţii închise.

Pe timpul acestor misiuni, pompierii au salvat 89 de persoane, dar, din păcate, au fost şi 24 de persoane care şi-au pierdut viaţa, dintre care 11 în incendii (3 adulţi şi 8 minori), 12 s-au înecat, iar o altă persoană a murit prin electrocutare.

Alerte false

Şi valoarea pagubelor a fost una foarte mare, de circa 9,6 milioane lei, au estimat salvatorii, aproape de trei ori mai mult decât anul trecut, când pagubele au fost de 3,3 milioane lei, dar s-au salvat bunuri şi valori de peste 54 de milioane lei.

Anul acesta, militarii au avut parte şi de 141 de alerte false, mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Au răspuns, aşadar, la toate solicitările, chiar şi la cele care nu erau reale, şi asta cu toate că parcul auto nu este complet.

La acest moment se înregistrează un deficit de circa 21 la sută la tehnica pentru stingerea incendiilor, de 36 la sută la tehnica pentru diagnosticare, investigare şi tratamente medicale, de 28 la sută la autoturisme de serviciu şi de 25 la sută la mijloacele pentru muncă operativă.

Dintre maşinile existente, 30 de mijloace au o vechime de până în cinci ani, 18 mijloace au între cinci şi zece ani vechime, iar alte 18 sunt mai vechi de zece ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri