La sfârsitul saptamânii trecute, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau a intreprins un control mai putin obisnuit. Timp de trei zile inspectorii acestei institutii au verificat respectarea legislatiei muncii la restaurante si unitati care desfasoara alte activitati si servicii de alimentatie publica. Actiunea s-a derulat nu pe parcursul programului obisnuit de lucru, ci incepând de la ora 17.00 si pâna la miezul noptii, inclusiv sâmbata, 14 iulie. Nu mai putin de 52 restaurante si alte unitati de alimentatie publica au fost luate la bani marunti in ce priveste aplicarea actelor normative referitoare la relatiile de munca si la asigurarea sanatatii si securitatii in timpul lucrului angajatilor. S-a urmarit, in mod deosebit, modul in care agentii economici respecta prevederile legale cu privire la angajarea personalului, la timpul de munca si de odihna si la repausul saptamânal si cel zilnic. Totodata, actiunea a vizat si gasirea deficientelor in domeniul sanatatii si securitatii in munca. Si nu au lipsit cazurile de abateri de la aceasta legislatie. "Din cele 52 de firme verificate, 21 au fost depistate cu abateri de la legislatia muncii. La SC Your Friend a fost identificata o persoana care lucra fara forme legale, astfel ca firma a fost sanctionata cu amenda de 10.000 lei. O alta firma a fost amendata cu 1.500 lei, deoarece nu a respectat legislatia privind orele suplimentare. Celelalte 19 au primit avertisment", ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. Decizia Inspectiei Muncii de a organiza un astfel de control are la baza faptul ca persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala iar angajatorul care recurge la aceasta solutie este privat si el de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta. Nu in ultimul rând, actiunea se justifica si prin aceea ca fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea lucratorului si a agentului economic de la plata impozitelor si a contributiilor sociale. Dar in motivatia inspectiei se mai arata ca in alimentatia publica cei mai multi lucratori sunt angajati temporar, astfel ca "sunt expusi la o serie intreaga de riscuri de accidentare la locul de munca". Campania a fost finalizata in cursul acestei saptamâni, dar unitatile de alimentatie publica se vor afla in vizorul ITM pe toata perioada verii. (E. Tintaru)















