joi, 25 decembrie 2025

Controale la comerciantii de miere de albine

De curand, s-a desfasurat actiunea de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind calitatea, etichetarea si modul de comercializare a mierii. Astfel, reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau au desfasurat mai multe controale prin care au urmarit sa vada daca exista documentele de provenienta a marfii, calitatea produselor comercializate, afisarea preturilor, existenta registrului unic de control si comercializarea in locuri autorizate. Mai mult, pentru verificarea incadrarii în caracteristicile organoleptice si fizico-chimice au fost prelevate esantioane de miere, care au fost trimise catre laboratorul agentiei nationale – Larex. "Din cele patru probe prelevate pentru analize, trei au fost conforme cu normele in vigoare, in timp ce la una s-a constatat ca un indicator al stocarii si prospetimii produsului nu era in parametri. Aceasta indica faptul ca produsul nu a fost pastrat in conditii optime sau ca ar fi putut fi reincalzit si oferit spre vanzare", a precizat Adriana Popescu, comisar sef delegat la CJPC Bacau.
In total, insa, au fost supusi controlului opt agenti economici si producatori de pe raza intregului judet. In urma verificarilor efectuate au fost aplicate trei avertismente si alte trei amenzi, in valoare totala de 6.000 de lei. Pentru a preintampina surprizele neplacute la achizitionarea mierii, comisarii recomanda ca acest produs sa fie cumparat doar din magazine autorizate si neaparat sa se pastreze bonul fiscal ca dovada pentru o eventuala reclamatie.

Mierea buna – sanatoasa, cea incalzita – toxica

Potrivit specialistilor, mierea naturala se zahariseste dupa o anumita perioada de timp, exceptie facand mierea de salcam, care se cristalizeaza tarziu sau deloc. Mierea naturala contine intotdeauna in suspensie particule solide astfel incat, daca este pusa intr-un vas transparent are un aspect usor tulbure. Daca gustul ei este usor caramelizat inseamna ca a fost incalzita direct pe flacara pentru a fi fluidizata. Din acelasi motiv, aceasta isi poate pierde aroma. O miere buna contine peste 400 de substante organice care ii confera o valoare terapeutica uriasa.
Andreea Gavrila





spot_img