Dupa ce pretul oualor aproape s-a dublat, a aparut vestea scumpirii legumelor, pâinii si lactatelor. Unii producatori marturisesc ca vor incerca o majorare de 5-10 la suta, dar nu cred ca va merge. Ei sustin ca primii care vor mari preturile alimentelor vor fi importatorii si intermediarii.
Furnizorii de oua au profitat de golul creat dupa viscolul din februarie, când marfa nu a mai ajuns pe raft din cauza blocarii drumurilor, si au majorat pretul de la 50 de bani la un leu. Imediat, a aparut informatia ca si legumele se vor scumpi cu 30 de procente. "Nu le scumpim noi, ci importatorii, sustine Ionel David din Pâncesti. Daca nu exista solicitare pe piata, e greu sa vinzi si la un leu. Nu-i putere de cumparare. Oamenii sunt necajiti, uitati-va la hainele lor." Din 2009, preturile au scazut cu 50 la suta, spune legumicultorul: "Acum doi ani, era 4 lei un kilogram de gogosari, iar anul trecut, 2 lei, maximum 2,5." Gerurile nu au afectat serele din Pâncesti, spune Ionel David. "Mai jos, la Matca, unde productiile sunt mai timpurii, au suferit din cauza frigului." Producatorii au dreptate: primii care se gândesc la majorarea preturilor sunt comerciantii. Ei sustin ca ies in pierdere din cauza ca s-au scumpit combustibilii, energia electrica si taxele: "Urmeaza sa le scumpim. Vânzari nu, câstig nu, stam aici degeaba, de dimineata pâna seara. Au crescut cheltuielile cu motorina, cu benzina, cu chiriile", spune Marius Florea, administrator firma, aratând spre lazile cu legume. Va tatona reactia cumparatorilor, scumpind intâi cu 2 la suta, apoi cu 5 la suta.
„Oamenii cumpara cu ochii”
Toti producatorii recunosc ca intentia de a majora preturile exista, dar e blocata de puterea de cumparare scazuta. Fructele nu s-au scumpit, dar intrarea in post ar putea ridica pretul cu 50 de bani. "Nu stiu daca le voi scumpi, merge greu vânzarea. Decât sa stau, in cheltuiala, la piata, mai bine le dau un pic mai ieftin si scap de ele", socoteste Vasile Sofica, producator din Radaseni-Suceava, care obtine 30 to de mere pe an. Producatorii sunt ingrijorati de faptul ca bacauanii merg mai des la supermarket decât la piata. "Oamenii cumpara cu ochii, nu cu stomacul. Sa fie frumos ambalat, nu conteaza daca e sau nu un produs natural", spune Ionel David, suparat. Pâna la urma, doar raportul cerere/oferta va decide daca preturile vor creste sau nu in martie. Silvia Vlad, producator de lactate din Damienesti, sustine ca atâta vreme cât nu creste nivelul de trai nu se poate umbla la preturi. "Noi depindem de client. Nu putem scumpi chiar daca au crescut cheltuielile cu furajele, transportul, taxele, actele! Statul ne ia, nu ne da." Bacauanii pot avea o singura certitudine: pâinea nu se va scumpi. "In urmatoarele 2-3 saptamâni, vom incheia calculele privind o eventuala majorare a preturilor produselor de panificatie, declara Alin Giurea, presedintele SC Pambac SA. Cu datele pe care le avem in acest moment, nu vom mari preturile pentru ca am intrat in aceasta luna cu un stoc important de cereale la pretul vechi si, dupa cum stiti, aproape 70 de procente din costuri sunt reprezintate de pretul grâului si al porumbului. Insa, au inceput sa apara deja, in costuri, influente destul de mari ale scumpirii combustibililor, energiei, gazului si vom avea in vedere o eventuala majorare, in lunile viitoare. Cert este ca vom incerca ca pâna de Paste sa nu umblam la preturi".
Silvia Patrascanu















