30 aprilie 2024
SportSport Club Bacau, actionariat deschis

Sport Club Bacau, actionariat deschis

Dezbaterea organizata de cotidianul “Desteptarea” a oferit solutia: echipa de fotbal a orasului isi va dezvolta bugetul si schema de functionare prin implicarea mediului de afaceri privat

Largirea numarului de membri fondatori, nelimitata

De la echipa tuturor si a nimanui, la echipa intregului oras. Perceputa, ani in sir si in mod pe deplin justificat, drept o grupare bugetofaga, aflata sub controlul unui grup de interese care nu si-a asumat niciodata responsabilitatea manageriala si financiara, Sport Club Bacau a optat, in sfârsit, pentru deschidere. O deschidere financiara, prin trecerea la un actionariat deschis, dar si una de imagine, divizionara B urmând sa reprezinte, cu adevarat, intreaga comunitate bacauana. Nodul gordian a fost taiat joi seara, cu ocazia dezbaterii organizate de cotidianul “Desteptarea” la Centrul de Afaceri si la care au participat reprezentanti ai clubului, ai autoritatilor locale si ai mediului de afaceri.



“In forma actuala, cu doar trei sau cinci membri fondatori, echipa aceasta nu reprezinta Bacaului, ci un grup de persoane. Pâna acum, perceptia generala a fost ca prin aceasta echipa se spala bani. E nevoie de reasezarea Asociatiei Sport Club Bacau, pe principii de eficienta, transparenta si deschidere totala”, a fost concluzia generala. Solutia? Atragerea mediului de afaceri privat, dar si a persoanelor fizice, prin largirea, nelimitata, a numarului de membri fondatori.

10.000 lei/ firma si 1.000 lei/ persoana fixa

Propunerea finantatorului Willy Impex SRL Vasile Paun de a se crea un actionariat deschis la Sport Club Bacau, cu o cotizatie anuala de 10.000 lei per firma si 1.000 lei/ persoana fizica a fost imbratisata atât de oamenii de afaceri prezenti, cât si de autoritatile locale. “Este singura varianta viabila. In felul acesta, oricine este dispus sa achite suma respectiva, devine membru in Asociatie”, a opinat dr. Cristian Postolache, de la Clinica Gauss. A existat si o alternativa, care a apartinut viceprimarului Radu Ababei (“o Societate pe Actiuni cu un triplu parteneriat: 40% Consiliul Local, 40% marile firme private si 20 % independentii”), insa aceasta propunere a fost respinsa din start.

“Implicarea politicului poate reprezenta un risc major. Gânditi-va doar la faptul ca in 2016 poate veni un alt grup de consilieri, care sa nu fie de acord cu SA-ul”, a avertizat reprezentantul SC Aerostar SA, Doru Damaschin, care a adaugat: “Va fi greu ca Asociatia Sport Club Bacau sa se autofinanteze, dar spre asta trebuie sa tindem. Avem nevoie sa atragem oameni care au reusit in afaceri. Crescând transparenta, crestem si increderea in Asociatie, care nu va mai fi condusa doar de o mâna de oameni, ca pâna acum”.

Profitul nu va fi retras

In urma demisiei lui Liviu Goian, Claudiu Nastasa, Gabriel Lupu, Marius Danciu si Liviu Rusu Asociatia Sport Club Bacau are, in momentul de fata, doar trei membri: Remus Pozânarea, Cristi Ciocoiu si Cornel Gavrilescu. “Cei trei sunt, practic, si proprietarii clubului. Iata de ce este nevoie de cooptarea de noi membri fondatori prin crearea unui actionariat deschis. Astfel, orice cotizant sau socios, ca sa utilizam termenul spaniol, intra in Asociatia Sport Club Bacau cu un vot, iar cooptarea membrilor ramâne permanent deschisa”, a subliniat Vasile Paun, care a punctat: “Membrii care pot fi in numar si de 10.000 A1, nu sunt retribuiti.

Ei isi vor delega un Consiliu Director ce va stabili partea executiva retribuita (staff tehnic, etc.), dar si obiectivele sportive ale clubului. Trebuie precizat ca profitul nu va fi retras si ca discutiile cu sponsorii se vor purta separat. Una sunt membrii si alta sunt sponsorii”. Alfio Cicchine, reprezentantul SIR Safety, principalul sponsor al Sport Clubului, a dat asigurari ca firma pe care o conduce va ramâne alaturi de echipa: “Vom continua finantarea echipei si in calitate de viitori membri ai Asociatiei”.

“Echipa are nevoie de bani acum”

Pozitia autoritatilor locale a fost una fara echivoc. “In parteneriatul de care pomeniti, nu se poate implica si Consiliul Judetean. Avem un buget limitat, insa, in functie de pasii pe care ii veti face, putem discuta pe Legea 350/ 2005”, a afirmat vicepresedintele CJ, Ionel Floroiu. “Primaria nu are control direct asupra Asociatiei Sport Club, care este una de drept privat. Nu noi decidem. Ca o parere personala, insa, consider oportuna crearea unui actionariat deschis la aceasta asociatie”, a declarat administratorul public al municipiului, Leonard Padureanu, care a tinut sa precizeze ca si in 2015, echipa va beneficia de sustinere din partea municipalitatii in ceea ce priveste finantarea nerambursabila.

“Pentru a accesa proiectul de finantare nerambursabila, dar si pentru a inchide anul competitional in curs, avem nevoie sa strângem, prin intermediul viitorilor noi membri, in jur de 8-9 miliarde de lei vechi”, a spus dr. Cristian Postolache. “Echipa are nevoie de bani acum deoarece este in plin proces de pregatire. Prin urmare, trebuie grabite lucrurile”, a avertizat consilierul local Cristi Manolache. “In urmatoarele 30 de zile, vom definitiva toate aspectele legate de statut si de primirea de noi membri”, a declarat presedintele SC-ului, Remus Pozânarea. “Practic, se inchide un ciclu si se deschide un altul”, a concluzionat Cristi Ciocoiu, reprezentantul Sport Clubului, echipa care, dupa ce a fost a tuturor si a nimanui, tinde sa devina a intregului oras.
Dan Sion

Pleaca in cantonament

Astazi, Sport Club Bacau va pleca intr-un stagiu de pregatire centralizata la Slanic Moldova. Antrenorul Cristi Popovici va deplasa un efectiv de 25 de jucatori, inclusiv noile achizitii Ionut Ursu, Constantin Druga, Vladut Pavel, Cosmin Neagu si Andrei Pavel, toti acestia semnând contracte cu o durata de doi ani si jumatate. Din lotul bacauan nu mai fac parte atacantii Predoiu (la care s-a renuntat) si Huiban, care nu a acceptat o intelegere pâna in vara lui 2017. Vinerea trecuta, Sport Club a bifat si primul amical al anului, surclasând cu 8-0 divizionara D Atletico Vaslui, prin golurile marcate de Rusu (2, unul din 11 m), Hurdubei (2, unul din 11 m), Cainari si Cosmin Neagu (3, unul din 11m).

Pe “Municipal”, de-abia in 2016

La dezbaterea organizata joi, de cotidianul “Desteptarea”, reprezentantii Primariei au anuntat ca stadionul “Municipal” ar urma sa fie refacut in trei etape, pâna in 2018. Conform planului prezentat de autoritati, Sport Club Bacau nu va putea evolua pe “Municipal” mai devreme de vara lui 2016, atunci când este prevazuta finalizarea tribunei B, cu o capacitate de 8.000 locuri si a suprafetei de joc. In 2017 ar urma sa fie terminate lucrarile la tribuna A, pentru ca in 2018 sa se finalizeze peluzele si parcarile stadionului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri