Cartofii si fasolea nu mai sunt alimentele saracului
Postul Craciunului este o adevarata provocare pentru bacauanii care doresc sa il respecte, dar au venituri obisnuite. Mesele formate numai din legume si fructe sunt mai costisitoare decât cele bazate pe carne si mai greu de preparat. Din cauza inundatiilor si a manei, anumite legume sunt mai scumpe decât anul trecut. Pretul cartofilor a inregistrat cel mai spectaculos salt, de la 1 la 2 lei pe kilogram. Fasolea a putrezit din cauza verii ploioase, asa ca productia a scazut, iar pretul a crescut. Pe tarabe se gasesc si produse agricole accesibile. Printre acestea, varza, conopida, merele si verdeata, care nu s-au scumpit fata de toamna trecuta. Clientii percep, insa, etichetele, dupa cât de greu le este buzunarul. „Preturile mi se par accesibile, ne-a declarat Nicoleta Niculescu, in timp ce se afla la cumparaturi in Piata Centrala. Masa de post este, insa, mai scumpa decât cea de dulce, dar merita. Este bine sa postesti atât pentru suflet, cât si pentru sanatate. Intreruperea consumului de carne si salamuri nu strica nimanui. Sunt tot felul de retete. Se pot face placintele, chiftelute de legume. Numai ca pregatirea unei mese de post asa cum trebuie cere mult timp. Cei care lucreaza nu prea au timp.” Multi bacauani sunt decisi sa respecte asa cum se cuvine aceasta perioada de pregatire sufleteasca pentru marea sarbatoare a Craciunului. „Scumpe, ieftine, cumparam legume, ne-a declarat Mircea Irimia. Viata s-a scumpit, dar incercam sa tinem postul. Nu tine de costuri, ci de religie.” Valentina Ivan, o alta cumparatoare, a observat ca legumele sunt mai scumpe decât in primavara. „Probabil fiindca a crescut pretul la transport, la energia electrica. Cu toatea acestea, incerc sa tin postul.” In cazul multor bacauani, veniturile nu au tinut pasul cu preturile toamnei. Cel mai greu este pentru cei care sufera de boli cronice si care dau multi bani pe medicamente. Pentru Tereza Refel, pensionara, cumparaturile sunt o permanenta lupta cu bugetul insuficient. „Veniturile imi sunt mici, iar o data la trei luni dau o pensie pe medicamente. Reteta compensata ma costa aproape 700 de lei, cât pensia mea. Pe lânga medicamentele compensate pe care le iau, mai cumpar si din cele cu pretul intreg. Mai dau 30-40 de lei.”
Doina Mincu
Persoanele care se decid sa tina acest post de 40 de zile trebuie sa respecte recomandarile medicilor pentru a nu-si pune in pericol sanatatea. Echilibrul este cuvântul de ordine al acestei perioade. In timpul postului lacto-vegetarian, necesarul de proteine va fi asigurat de oua proaspete, lapte si produse derivate (lapte batut, iaurt, chefir, brânza, cas), dar si de leguminoasele uscate (linte, fasole, mazare). Grasimile animale pot fi inlocuite cu grasimi de origine vegetala, preferabil uleiuri presate la rece si cele din lactate, unt proaspat, smântâna. Este bine ca masa principala sa fie deschisa de o salata asortata din legume de sezon, nuci, uleiuri vegetale si bogat aromatizate cu diferite condimente. Se mai recomanda sucuri naturale din legume sau fructe, mai ales sucul de morcovi, care contine o cantitate importanta de vitamina A.















