Familia Avram are nevoie de sprijin pentru a-si gasi o locuinta / foto: Liviu Maftei

Joi a fost zi de audiente la Primaria Bacau. Aproape 90 de bacauani s-au inscris pe lista ca sa isi spuna pasurile in fata primarului Ilie Birzu si a viceprimarului Raluca Nastase.

Ca de fiecare data, o mare parte dintre cei inscrisi solicitau locuinte sociale, dovada ca traim vremuri dificile, iar oamenii ajung adesea in situatii limita. Este si cazul familiei Avram. Ea, 31 de ani, casatorita si cu un copil, in scaun cu rotile de la vârsta de 12 ani. Statea impreuna cu mama, sotul si copilul de 4 anisori intr-o locuinta apartinând unei batrâne. Aceasta a decedat, iar acum copiii ei vor sa se mute in locuinta, motiv pentru care cei trei adulti si minorul nu mai au la acest moment unde sa locuiasca.

„Am depus dosar din 2011 pentru o locuinta sociala. Pentru ca nu avem mutatie stabila, nu avem nici cum sa dam copilul la gradinita. Cum il pot inscrie undeva când eu nu stiu unde o sa dorm la noapte?”, i-a spus Alina, din scaunul cu rotile, primarului Birzu. „Din pacate, nu avem cum sa va ajutam pentru ca aveti doar 45 de puncte. Noi acum ii repartizam pe cei cu 67 de puncte. Trebuie sa respectam legea”, i-a explicat Cristina Bardasu, sefa Serviciului Fond Locativ. Primarul Birzu i-a promis insa ca va incerca sa gaseasca „o solutie conexa, ca sa va ajutam si sa ajutam copilul sa mearga la gradinita.” Cei care au poate o alternativa pentru acesti oameni ii pot contacta la numarul de telefon 0741/505274.

PUBLICITATE

O cerere mai putin comuna a venit din partea lui Ionel Nedelcu. Tânarul, incadrat in grad de handicap, dar care este un consumator de cultura, sustine ca a avut dificultati in a intra la spectacole, desi Legea 448/2008 arata clar ca persoanele cu handicap au, in anumite conditii, acces gratuit la spectacole si este atributul autoritatii locale sa se asigure ca aceste persoane au parte de un tratament corect, in raport cu nevoile lor.

„Am avut probleme la concerte la Teatrul de Vara si chiar si la Bacovia. Nu sunt singurul in aceasta situatie”, a transmis tânarul. Cei prezenti i-au explicat ca in cazul spectacolelor private este dificil ca primaria sa asigure acces gratuit. „Noi incercam sa transmitem o adresa catre institutiile indicate”, i-a promis Birzu. Potrivit Legii 448/2008, „adultul cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de gratuitate (…) adultul cu handicap mediu si usor beneficiaza de bilete de intrare in aceleasi conditii ca pentru elevi si studenti”. Sumele sunt suportate, in aceste cazuri de bugetul de stat, cel local sau din bugetele agentilor privati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Era mai daunazi o lista maaaareeee cu locuinte de stat goale….cum nu au de unde sa-i dea femeii? Sa-i dea si lui Ionut ca nu are mama si spectacolele sunt singura lui mangaiere/ ocupatie!

  2. Am fost si eu in audienta la primarul interimar la inceputul lunii aprilie 2016 si nu am obtinut decat promisiuni. E-ON mi-a trimis deja preaviz pentru neplata unei facturi de energie electrica in valoare de 985 ron, reprezentand consumul din perioada noiembrie 2015 – martie 2016. Directia de Asistenta Sociala Bacau mi-a respins cererea pentru subventie dupa ce s-a terminat sezonul de iarna. Am facut contestatie in data de 8 aprilie, dar de atunci nu am mai primit niciun raspuns, nici de la primarie, nici de la Directia de Asistenta Sociala. Acum risc sa raman fara curent, ca oricum n-am bani sa platesc.

LĂSAȚI UN MESAJ