În 2015, un băcăuan, de 30 de ani, a primit o condamnare la Curtea de Casaţie din Praga de 8 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de faptă criminală deosebit de gravă, în formă continuată, de procurare ilegală, falsificare şi modificarea unui mijloc de plată şi faptă criminală deosebit de gravă, în formă continuată, de fraudă (conform Codului penal ceh).

Recent, autorităţile judiciare cehe au solicitat recunoaşterea sentinţei penale şi transferul persoanei condamnate P.A.A. într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei.

De altfel, băcăuanul a fost cel care a iniţiat cererea de transfer în România, pentru a fi alături de familie. P.A.A. a fost acuzat că, în colaborare cu un alt inculpat, urmărit separat, a verificat funcţionalitatea şi compatibilitatea bancomatelor folosite în Republica Cehă de anumite bănci pentru eventuala instalare a echipamentului de skimming. Cei doi au instalat pe un bancomat echipament de skimming, al cărui scop era de a copia ilicit datele de identificare şi de acces la conturile unor persoane şi de a arhiva codurile PIN la cardurile de plată.

Complicele băcăuanului a fabricat apoi falsuri ale unor carduri pe care le-a folosit în alte state pentru extrageri ilicite de numerar din bancomate. Conform actelor trimise de autorităţile cehe, P.A.A. a fost privat de libertate din data de 7.09.2011.

Pedeapsa pronunţată împotriva acestuia va fi considerată executată integral la începutul lui 2021. Restul de pedeapsă, însă, va fi executat într-un penitenciar din România după ce Curtea de Apel Bacău a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare pronunţată de Curtea de Casaţie din Praga şi transferarea condamnatului.