Bucuria sarbatorii si baloane colorate / foto: Liviu Maftei

Excelenta in educatie, elevi si profesori in sarbatoare

Scoala Gimnaziala Nr.10 Bacau a imbracat haine de sarbatoare. Timp de trei zile, in aceasta unitate de invatamânt, se organizeaza diferite activitati cu elevi si profesori, cu parinti si autoritati locale, pentru a marca implinirea a 50 de ani de la infiintarea scolii.

Sarbatoarea a inceput ieri, cu Ziua portilor deschise, in care s-au deschis oficial manifestarile, s-au lansat baloane colorate in aer, elevii s-au intrecut in competitii sportive de tenis, handbal, baschet si fotbal, iar de la ora 13.00 s-a lansat si numarul aniversar al revistei scolii „Joc secund”, scrisa de elevii care frecventeaza Cenaclul literar „Zbor (in)vers.”

Primele inceputuri

In aceasta revista, la loc de cinste, este istoria scolii, ale carei inceputuri se leaga de anii ’60 ai secolului trecut, in contextul unor importante prefaceri economice, sociale si politice legate de intentia Partidului Comunist de a construi, asa cum a se vorbea in acea vreme, „o societate multilateral dezvoltata”, in care scoala sa ocupe un loc de frunte.

Asa se face ca, intr-un interval scurt de timp, in intreaga tara, se ridica sute de scoli si gradinite. Si aparitia Scolii de 8 ani Nr.10 Bacau (denumirea oficiala, in acel moment) se inscrie in intentia mai larga de extindere si modernizare a municipiului Bacau.

Inaugurarea a avut loc la 15 septembrie 1964. In timp, a ajuns una dintre scolile gimnaziale cele mai bune din judet, in care, in cei 50 de ani de existenta, conducerea a fost asigurata de 10 directori si 15 directori adjuncti.

In prezent, in scoala, invata 860 de elevi, dar si 182 de prescolari in Gradinita 21 cu program prelungit, structura a institutiei de invatamânt. In Scoala Gimnaziala Nr. 10 sunt cabinete de consiliere, de limbi straine, biologie, istorie, desen, religie, matematica si informatica, doua clase sunt amenajate cu mobilier special pentru clasa pregatitoare, sunt si doua laboratoare moderne de fizica si chimie, dar si un atelier de tehnologie, o sala de sport moderna, un minicabinet de informatica dotat cu 12 calculatoare, o biblioteca numarând peste 15.000 de volume.

Manifestarile continua

Sarbatoarea va continua si astazi, de la ora 11.00, cu Sesiunea de comunicari „Scoala, orizontul cunoasterii”, la care vor participa atât elevi, cât si cadrele didactice ale scolii, sesiune ce face parte din proiectul „Magister Ludi”, organizat de scoala, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, Casa Corpului Didactic, Palatul Copiilor si alte unitati de invatamânt din tara, din Bucuresti si alte 18 judete, printre care Constanta, Tulcea, Vrancea, Galati, Suceava, Botosani, Neamt, Bistrita Nasaud sau Iasi.

Tot astazi, de a ora 13.00, se va lansa si volumul aniversar „Scoala Gimnaziala Nr. 10 – 50 de ani de excelenta”, coordonat de prof. Iulia Jicu, directorul institutiei scolare. De la ora 18.00, este asteptat vernisajul expozitiei „Pictori de (la) 10”, renumiti artisti, fosti profesori si elevi ai scolii – Silvia Tiperciuc, fost elev, Mihai Butnaru – fost director al scolii si profesor de desen, acum pensionar, Mihai Bejenariu – actual profesor de desen, Ioan si Dragos Burlacu – tata si fiu, primul fost profesor de desen, al doilea fost elev, Livia Rusu – fost profesor de desen, alaturi de micuta Smaranda Surdu, eleva acum in clasa a V-a C, care isi va expune si ea lucrarile realizate in timpul liber.

Imediat dupa aceasta manifestare, se va lansa si volumul „Petale…de viata”, de Ana Filioreanu, fost profesor de limba româna si director adjunct al scolii, carte ce va fi prezentata de conf. univ. dr. Ioan Danila tuturor cadrelor didactice, cât si invitatilor de onoare, printre care Ioan Vicoleanu (fost profesor de limba româna), Ioana Iordache (fost invatator) si Mara Paraschiv (fost invatator).

Vineri este cea mai importanta zi din seria tuturor acestor activitati din care nu vor lipsi sfintirea scolii, de catre PS Ioachim Bacauanul si un sobor de preoti, dezvelirea placii jubiliare, organizarea de ateliere de lucru cu elevii (muzeul tehnicii, costume eco, parada uniformelor scolare, atelier de arhitectura, expozitie de desene, portofolii ale elevilor la diferite discipline etc.) Va fi, apoi, o intâlnire intre generatii cu fosti si actuali elevi si profesori, iar totul sa se va finaliza cu un Spectacol aniversar la Teatrul de Vara „Radu Beligan”, unde sunt invitate si autoritatile locale si judetene.

„Sarbatoarea din acest an, intitulata «Scoala Gimnaziala Nr.10 Bacau – 50 de ani de excelenta», sta sub semnul responsabilitatii, intrucât traditia ne obliga sa ducem mai departe realizarile generatiilor anterioare. Ea nu este doar un prilej pentru manifestari festive, ci si indemn pentru a promova cele 10 valori fundamentale care ne-au definit de-a lungul unei jumatati de veac si pe care ni le asumam acum, intr-o stafeta simbolica: ambitie, cunoastere, curaj, devotament, generozitate, optimism, pasiune, perseverenta, profesionalism si vointa. Daca privim cu admiratie si recunostinta catre cei care s-au dedicat scolii, din 1964 si pâna astazi, o facem pentru a gasi motivatia de a continua acest drum dificil al performantei si al succesului. Reusitele precursorilor au facut posibila bucuria prezentului si ne obliga pe noi, cei de astazi – profesori, elevi, parinti, autoritati locale – sa confirmam ca idealul nostru este atingerea excelentei si ca Scoala Gimnaziala Nr.10 Bacau a fost, este si va ramâne o scoala de nota 10!”
prof. Iulia Jicu, director

[wonderplugin_gallery id=”15″]PUBLICITATE