Moment de bilanț la Evaluarea Naţională 2021. Elevii care susţin în acest an probele reprezintă prima generaţie care ajunge la examenul de Evaluare Naţională, după ce a început cu clasa pregătitoare.

Examenul a început la ora 09.00 iar elevii au primit, în premieră, în plus 15 minute, pentru a-și completa datele.
Tot în premieră, candidații au primit subiectele model broșură şi au putut cere și pagini suplimentare, hârtie ștampilată pentru ciorne. Broșura cu subiectele are 10 pagini iar timpul de rezolvare este de 2 ore, după cele 15 minute destinate pentru completarea casetei de identificare.

La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, “Falsa generozitate”, de Stela Giurgeanu. Pe lângă cerinţele de identificare a unor elemente din text, elevii au trebuit să prezinte în cel puţin 30 de cuvinte o legătură la nivel de conţinut între cele două texte şi să motiveze în 50-90 de cuvinte dacă ar trebui să îşi urmeze visul în orice condiţii. Aceştia au mai trebuit să asocieze fragmentul din “Pantera Neagră” de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând în 50-100 de cuvinte o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.

La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

În județul Bacău, examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2020-2021, se desfățoară în 138 de centre de examen în care sunt înscriși 4445 candidați din 147 unități de învățământ. Din cei 4445 candidați, 2271 sunt din mediul rural, 2174 din mediul urban și pentru 47 de elevi s-au aprobat cereri pentru adaptarea condițiilor de examen conform particularităților deficiențelor de auz, de vedere sau tulburărilor de neurodezvoltare în baza Procedurii nr. 1526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor.

Din cei 4445 de candidați, la prima probă de la Evaluare Națională 2021 au fost prezenți 4093, 352 fiind declarați absenți. Următoarea probă, cea la matematică, se va susține joi, 24 iunie.



PUBLICITATE