8 mai 2024
ActualitateVaccinul de la AstraZeneca va ajunge și în Bacău

Vaccinul de la AstraZeneca va ajunge și în Bacău

Autoritățile anunță că vor înființa 180 de noi cabinete pentru vaccinarea anti-Covid cu serul de la AstraZeneca, programată să înceapă din 15 februarie. Cele mai multe vor fi în București (22), Cluj și Timiș (câte 10) și Iași (8). Cinci dintre ele vor funcționa în județul Bacău.

Înscrierea pentru imunizarea cu acest vaccin se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene, fiind realizat după o formulă clasică, bazată pe un virus ameliorat. Pentru că eficiența sa la persoanele mai în vârstă nu este clar dovedită, el este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, fără a fi totuși interzis celor care au peste 55 de ani. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.



Aceste centre se alătură, în județul nostru, celor deja constituite pentru vaccinarea anti-Covid, dar cu Vaccinul BioNTech Pfizer. Sunt 17 astfel de centre, dar neoperaționalizate în totalitate, pe motiv că nu sunt încă doze de vaccin suficiente.

Deocamdată, la nivelul județului Bacău, pentru vaccinarea populației cu vârsta de peste 65 de ani și a celor cu boli cronice funcționează doar centrele mobile în Bacău și Onești, centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Bacău, centrul amenajat în Muzeul de Istorie din Onești și centru din Complexul de Servicii Sociale Moinești.

Mai sunt amenajate (și majoritatea deja au primit avizul DSP pentru funcționare) și alte centre în municipiul Bacău (Sala Sport Școala nr. 6 Cartier CFR, Sala de Sport Școala Ion Luca, Centrul de afaceri și expoziții, Colegiul Tehnic Letea), în municipiul Onești (Baza Sportivă, Centru Mobil de vaccinare), în Comănești (Clădirea Centrul nr. 5), Buhuși (Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”), Tg. Ocna (Centrul Balnear „Parc Măgura”), Dărmănești (Cămin Cultural), Sascut (Clădire S.C. SEPRAG S.R.L. – SALON LUX), Parincea (Cămin Cultural) și Podu Turcului (Sala sport – Liceul Tehnologic A. Vlahuță). Se așteaptă însă și noi doze de vaccin!

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri